2023-06-01 809 views
今日同個friend去食泰國嘢,佢話佢食過沙田嗰間,所以一切嚟試吓尖沙咀呢一間。尖沙咀呢一間入到去,真係不得了,因為原來係有海景睇㗎。一坐低佢就會俾個餐前小食你,係辣辣地嘅炸蝦片,都好脆卜卜,唔會擺到林晒。未到餐廳,我個朋友已經話要食生蝦同埋冬陰功,所以第一時間就叫咗個生蝦先。佢幫我生蝦都好新鮮,點埋佢個泰式青檸辣汁,成件事夠晒辣,好惹味。然後就係滿足佢第二個慾望,叫咗個花膠冬陰功,佢個份量都好多,呢一鍋冬陰功可以每人分到兩碗有多。最重要係啲配料真係好多,個花膠唔係揸流攤,超大塊,夠晒冧,但唔太入味。不過其他配料就好正,最好食係佢個魚,啲肉好滑,如果啲蝦都好爽好彈牙,夠晒新鮮。然後就叫咗個泰式咖喱蟹肉配法包,佢吸引在啲蟹肉係已經起好晒肉,完全唔需要落手。好簡單地將啲蟹肉撈落咖喱度,再不落個發包度就搞掂。佢啲法包都好好食,外脆內軟,但一定要趁熱食。但係個咖喱就得個咸字,行到啲蟹肉都俾佢遮晒應有嘅鮮甜味。然後叫咗個青檸辣汁烏頭,佢個賣相就真係唔係太吸引,但係就諗好晒泰式辣汁,泰風味。不站始終係烏頭,啲肉都唔夠滑,但就勝在算係啖啖肉。然之後叫咗個泰式炒通菜,原本Menu話會有啲辣,但食落一啲

不站始終係烏頭,啲肉都唔夠滑,但就勝在算係啖啖肉。

然之後叫咗個泰式炒通菜,原本Menu話會有啲辣,但食落一啲都唔辣,但係呢個就唔會太鹹味道啱啱好。

飲品方便我哋叫咗杯泰式奶茶同埋柚子茶,有支茶個賣相都幾靚,朋友話飲唔錯。但係我杯奶茶就差少少,嫌佢唔係好夠奶,如果可以多番少少就好啦,不過佢就因應咗香港人嘅口味唔會好似泰國嗰啲咁甜。

食飽飽離開嘅時候先發現原來餐廳都有個打卡位,個位置都幾靚㗎,下次扮靚靚嘅時候,除咗影個海景之外,都可以過嚟打吓卡。
2023-05-29
$700 (Dinner)