前後光顧咗3次嘅餐廳,食物水準一直都係令我欣賞嘅地方,唔只味道出色,連賣相都好精緻,價錢合理,環境裝修都好高質,但點解員工質素可以咁差! 由入門口開始,Reception同事嘅說話技巧有待改善,如果需要客人喺門口等等,可以禮貌啲「請」客人等一等,而唔係「咁你等等」。服務性行業禮貌係最基本,反而我等你安排張枱比我,我唔該返你轉頭,究竟邊個serve邊個呢? 入到餐廳,坐位嘅清潔已經做得好差,櫈上面仍然有好多食物殘渣,仲有疑似朱古力物體,我用紙巾抹一抹,係仲抹到有顏色,證明佢唔係固有污漬!然後開始落單,方圓十里只有一位員工,咁我哋叫一叫佢,當下佢雙手係捧著準備出餐嘅食物,但佢用一個非常之唔願意嘅眼神望住我哋,然後一聲不吭地走了,望住佢離去嘅背影,我真係調返轉頭覺得唔好意思,你拎住咁多嘢,得仲去叫你,比你啤返轉頭係應該嘅!不過既然你隻眼都可以啤住我,點解唔可以用個口嚟回應我,叫我哋等一等,轉頭返嚟幫我哋呢? 真係令人匪夷所思!雖然我都好欣賞廚房師傅可以整到咁好食嘅食物,但你地係一個open kitchen,點解可以咁大聲係到講粗口呢?仲要係唔止一兩句,係我由頭坐到落尾都聽到十分地道嘅港式粗口

雖然我都好欣賞廚房師傅可以整到咁好食嘅食物,但你地係一個open kitchen,點解可以咁大聲係到講粗口呢?仲要係唔止一兩句,係我由頭坐到落尾都聽到十分地道嘅港式粗口,配埋我杯港女茶,真係令到全程嘅氣氛昇華!

出餐速度都好有效率,好快就等到我哋order嘅食物,率先上枱係一碟意粉,服務員將食物上枱時,依舊保持住佢一貫嘅個人風格,堅持保持沉默,直到食物完成上枱之後,身為一個港女嘅我都好想將食物擺好角度打個卡作為紀念,點知佢隻碟熱到好似鐵板燒生牛肉嘅個塊鐵板咁,我即時熱到彈開咗,然後服務員只係好冷靜咁同我講「好熱架,唔好掂」,其實事情已經發生咗,點解唔喺上枱之前去做提醒?如果當時有小朋友喺枱,佢地多手掂咗咁點算? 雖然我只係掂到1秒咁多,但隻手痛左15分鐘有多,其實真係講聲有咁難咩?

最後我都好沉默地完成咗餐飯,埋單時終於聽到比較禮貌嘅回應,就係「多謝晒」!

我曾經都做過餐飲業,將心比心,你食餐飯唔會想比錢買難受,就算你嚟M,唔舒服,心情幾差都好,你可以去take個break,調整下心情再返嚟繼續做嘢,唔好將自身情緒帶比你嘅客人,佢哋只係想食餐飯。