2020-01-26
中環有好多拉麵鋪,想搵間好食既,都唔係咁易,今次呢間,就好岩我口味。 佢既入口比較隱蔽,要落樓梯先見到。 鋪頭環境舒服,用木調裝修,仲掛左好多畫,應該同個鋪頭名一樣,係立體派見到有呢個伊勢海老做緊promo,好似好吸引,不過我同朋友都係想食肥美既叉燒多啲特級白湯拉麵。非常非常之大碗,應該有我3隻手咁大! 先講個湯底,好濃郁,仲有一股甘香,麵質好彈牙,唔會太稔或無咬口,叉燒好大塊,而且肥瘦適中,一層一層咁,中意食肉既朋友一定要試呢個叉燒。溏心蛋仲要有兩隻,做得非常之好,一啖食落去,蛋香四溢,非常滿足。黃金味增拉麵。呢個相比起白湯,係會更濃味,同埋佢係辣的。我個人更喜歡這個,湯唔算多,大約一半,有啲撈麵feel咁。麵質方面同白湯都唔同,係用左曲麵,更能吸收湯汁。佢的味增肉碎做得好出色,有啲似擔擔麵,將蔥,菜同肉碎撈埋一齊,係辣辣地,好惹味,再加埋啲叉燒,更是錦上添花。餃子煎得好香,底部脆脆的,新鮮煎起名古風雞翼,好好味呢,一啲都唔乾身,雞皮烤到有一點點脆口,咬落去有肉汁仲比埋手套我食,好貼心食到咁滿足又點少得啤酒,我係第一次試,兩隻都好中意,白色會比較甜啲啲,岩女仔
餃子煎得好香,底部脆脆的,新鮮煎起
仲比埋手套我食,好貼心