2010-04-02
晚上七點十五分到香港仔富臨酒家食晚飯o七點二十五分叫菜, 三個人叫左三個餸, 半隻雞, 蒸一條魚和一碟蝦子海參煲o 等左十五分鐘, 乜都無, 準備問剖長, 訂菜紙剛放上枱o 係打明七點四十分入紙o 即係用左十五分鐘才入紙廚房煮我既餸o十五分鐘後, 即係七點五十五分, 雞和海參到左, 食到八點十分(同佢張訂菜紙相隔半小時), 條魚還未見踪影, 問剖長o佢攞起張訂菜單, 慢條斯理話, 都未夠半個鐘o 我話我七點二十五分叫菜既, 佢話人多係咁上下時間o 我問佢, 七點四十分到八點十分, 點解無半小時, 佢發覺計錯左, 於是唔講野, 最後話"係咁架啦"!!!!!!!!!! 亦無跟進廚房, 當無事發生過o最後條魚八點二十五分到來, 即係蒸一條魚足足用左一個鐘頭o重有下文, 叫佢埋單, 我見其他人, 上生果後單才到, 但我就單到左, 比埋錢問佢係咪有生果, 個侍應才話有, 結果等左十分鐘, 追左幾次才攞到來o其實我唔係咁緊張佢個生果, 我係想睇下, 佢要搞幾耐才上到個果盤o我計過呢餐晚飯, 叫三個餸, 食左一小時三十五分鐘o 咁啱我嗰晚得閒, 咪坐下, 同朋友傾下偈, 心情好好, 所以由頭到尾都無
最後條魚八點二十五分到來, 即係蒸一條魚足足用左一個鐘頭o
我計過呢餐晚飯, 叫三個餸, 食左一小時三十五分鐘o 咁啱我嗰晚得閒, 咪坐下, 同朋友傾下偈, 心情好好, 所以由頭到尾都無發過脾氣o
不過就覺得富臨請到呢班人, 真係家山發, 以我坐喺度個幾鐘頭既觀察, 間酒樓係好爆滿, 但全部都係由七點幾, 食到我走咁滯, 門口亦未見有人等位o 間中聽到食客投訴, 唔知投訴d乜, 不過全不受理o