下午2點幾揾到呢間食泰菜嘅工廈小店,未入門口前望入店內,都見到有唔少客,但環境睇落似文青cafe😍,有唔少裝飾同綠色植物,感覺幾舒適🥰。入到店內,店員安排我坐近門口嘅4人枱,位置寬敞👍🏻,但係坐對面嘅嗰枱大枱比較嘈吵,所以在我而言,店內氣氛太過好😂,坐喺嗰度一陣已經有啲辛苦🙉。落單時嗌左兩個海南雞油飯,一杯凍奶茶少甜同埋一杯凍朱古力。最值得加分嘅位係落完單嘅女店員好細心問我洗唔洗轉去窗邊嘅枱👍🏻,我二話不說就攬住個袋坐左過去喇😂,真係安靜好多。過左5-10分鐘,野食野飲都陸續上枱喇。先試杯凍奶茶,係Thai tea黎㗎,相信餐廳都有調低甜度,唔係話好甜,但係都幾滑,應該好啱大部分香港人飲😁。凍朱古力就正常啦,冇乜特別。重點嘅海南雞飯份量正常,食曬都一定夠飽。海南雞肉都幾嫩滑,皮肉好易分開,啱曬我呢啲唔食雞皮嘅人,雞件建議點辣醬食,唔好點另外黑色嘅醬(唔知係咩黎😂)。至於油飯嘅味都幾濃幾香口,整體而言,食物野飲質素都唔錯😁。如果去開觀塘嘅朋友,可以去試下佢地嘅海南雞飯同Thai tea🥰。
Iced  thai  tea
2019-03-23
$75 (Lunch)
Iced  thai  tea