2015-05-27 479 views
友人記得小妹曾在比利時創下日食5個waffle既輕狂歲月, 所以係sogo血拼後, 特意帶我來禮頓道食由比利時大廚主理既belgium waffles! 比利時人賣佢地家鄉名菜喎. 夠晒正宗!大概是黃燈+木傢私的關係, Waffills俾我一種homey既感覺. 黑色招牌+白磚牆, 簡潔又modern. 最喜歡佢地有民主牆(post-it)同黑板, 可以同客人互動亦俾大家發揮創意. *雙球蘋果批窩夫*好特別. 雖然我係waffle怪, 但從來未食過有fillings既 waffle呢(可能店名就係咁樣黎?!). waffle 係即叫即製 (不斷聽到timer的叮叮聲), 熱辣辣, 所以雪糕都滆得幾快架. 不過我反而鐘意佢滆滆地好似一層cream咁, 因為..唔駛再加cream, 罪惡感少D嘛.waffle表面酥脆, 內層軟軟地. 裡面有金黃色apple fillings, 味道似食緊蘋果批. 一個好有層次感既蘋果批- 外脆內軟酸酸甜甜. 加埋雪糕一冷一熱. 爽YY~  加左錢將雀巢雪糕轉做Glacio 雪糕. 個人認為好值得. Glacio 雪糕好滑, 味道好真. 同Movenp*ck

*雙球蘋果批窩夫*
雙球蘋果批窩夫

加左錢將雀巢雪糕轉做Glacio 雪糕. 個人認為好值得. Glacio 雪糕好滑, 味道好真. 同Movenp*ck有得揮! Vanilla雪糕尤其出色. 見到一粒粒vanilla籽. 奶味甜度剛剛好. 跟店主自家用caramel炒過既杏仁碎好襯!! (朱古力雪糕跟杏仁碎一齊食既話, 前者會蓋左caramel既味道, 自覺會嘥左D杏仁碎 XD)

*窩夫雪糕批*
窩夫雪糕批
個雪糕wrap外層有一坑坑既紋. 原來係由一個即製既belgium waffle壓扁而成! 自家製雪糕同Glacio既同樣出色. 自家製雪糕既texture 實淨D. 有好重既香蕉味同caramel味. 仲有一粒粒既caramel bisuit. 呢幾種味道加埋一齊, 真係好難會出錯!

個人認為個wrap主打係個雪糕多過waffle. 壓扁左既waffle少左外脆內軟既特質, 唔太似食緊waffle. 如果係一心黎食waffle, 啪個正常或者apple filling既會滿足d~

Waffle有無窮無盡既配搭同食法. Waffills既創意令我重新認識belgium waffle

Other Info. : Waffills雖然位於銅鑼灣而店內只能容納15人, 但店員就算見到full house都唔會俾壓力客人chur佢走. 真係好難得! like!
2015-05-23
$80 (Tea)
雙球蘋果批窩夫