這間韓國餐廳在公司附近, 灣仔道我成日都經過, 但係搵極都搵唔到, 覺得都幾詭異, 直到有次無意中係對面電車路望過去見到有條巷好多紅色燈籠同埋大大個燈牌, 先發現這地方.
吃這頓飯前我已嚐過這裡的午市定食, 款式多選擇, 以$60至$70价錢, 唔太貴. 但我始終傾情於辣鍋, 想必會再來.
甘美係九月生日, 但我地要十月先齊腳開餐, 而且又到烚烚吓的季節, 又近我地公司, 一於來這慶祝.
甘美都好奇在這條不起眼的巷仔會有間韓式餐廳, 唔帶都唔識來, 係大大的紅色燈籠底下行好似去咗紅燈區
我地被安排坐係四人枱, 有一塊由頂而下的竹簾與鄰桌隔開, 有少少私人空間, 抵讚.
我地點了海鮮辣鍋(附雜菜籃)+辛辣麵1個+泡菜煎餅
前菜3少碟 : 辣泡菜 + 小魚乾 + 蓮耦片
泡菜餅 - 煎的香脆唔漏, 麵粉糊教的剛好唔稀, 吃到粒粒泡菜, 少少辣, 酸味味好醒胃, 必吃小食之一.
辣鍋有幾個選擇, 有雜菜, 餃子, 牛骨 & 海鮮. 海鮮鍋有原條鮮魷魚(上枱時侍應先切開), 2隻大頭蝦, 4-5隻青口, 蜆, 原條魚(不知名), 大量泡菜金菇菜豆腐. 還後加了1個辛辣麵. 沒食我地已飲咗頭o擔湯, 湯底應該係清湯. 首先熟既係魷魚(好鮮甜, 但唔可以煮太耐, 會韌), 大蝦吸咗湯汁超甜爽口, 青口和蜆焦乜驚喜還有少少沙, 個鍋附有的豆腐超滑好好味, 甘美話氣魚好新鮮肉唔晦, 最後煮埋個辛辣麵, full 晒.
我唔記得有無甜品送, anyway, 以這价錢是一頓超值韓餐
她們還給我現金卷下次再幫襯, 下個月原班人馬再go go go!