2023-11-16
「金豪酒家」今日同舊同事食飯,揀咗呢間充滿人情味、港式風味嘅酒家!1️⃣冰火辣魷魚原來係冰鎮魷魚🦑香辣惹味,我最欣賞係魷魚嘅口感好爽脆,好適合配啤酒🍺🍻2️⃣好味醬烤骨🐖本身以為係金沙骨果類嘅一字排,點知有驚喜,原來將黑毛豬配上類似東坡肉嘅做法,但係調味加上一啲酸甜嘅配搭入口好開胃,而且做得非常鬆化入口即溶❤️3️⃣蒜蓉炒豆苗🥬賣相非常翠綠鮮嫩,入口無渣,蒜蓉味炒得非常香!果然係大排檔先做到嘅效果🔥4️⃣蒜蓉粉絲蒸蟶子皇勁大隻蟶子皇😍蒸嘅時間掌握得剛剛好,超級鮮味!加上蒜蓉粉絲調味嘅豉油,配飯食係一流呀💯 5️⃣香辣避風塘炒蟹🦀一上枱超澎湃,好震撼,係大排檔特有嘅鑊氣!勁多香脆嘅炸蒜粒加埋辣椒,勁爆惹味😂蟹肉唔會整到乾晒,保留到鮮甜同埋肉汁💦食到啜手指😋6️⃣亮哥招牌炒飯雖然唔知邊個係亮哥😂但係作為澱粉質重度愛好者嘅我一見到炒飯就忍唔住試!炒得粒粒分明乾身,我食咗兩大碗🥰
今日同舊同事食飯,揀咗呢間充滿人情味、港式風味嘅酒家!
1️⃣冰火辣魷魚
2️⃣好味醬烤骨🐖