2019-12-07
在鰂魚涌港鐵站A出口的對面,有一間樓下冰室,地點非常方便,而且非常抵食,食物又有質素。所以無論咩時間,我見好多街坊幫襯。餐廳入邊嘅裝修充滿懷舊港式冰室嘅風情,但食物除咗傳統冰室提供嘅款式,仲有一啲新式嘅選擇。樓下冰室出名食蕃茄湯底通粉和瑞士汁雞翼雞髀,蕃茄湯底我就留返下次先試,今日同朋友試咗幾樣好味嘅菜式。咖喱牛腩飯:雖然唔係樓下冰室嘅招牌菜,但我覺得呢個咖喱牛腩飯值得推介,佢哋嘅咖喱好香好香,而且牛腩炆得剛剛好,佢唔會諗到散晒,牛腩嘅形狀仲保持完整,但食落又好易入口好林,薯仔有大大嚿,冇得頂呀!樓下三寶飯:三寶飯即係有大大件免切叉燒,一隻大大食瑞士汁雞翼和煎蛋。免切叉燒肥瘦適中,煮得好林,所以就算唔使切都好容易咬。瑞士汁雞翼係全翼,非常大隻,瑞士汁都整得好味,甜甜地。奶油豬仔包:非常大件,而且好鬆脆,落咗牛油好香,加埋奶油又甜甜地,好味道。炸雞翼:呢度啲炸雞翼真係超級大隻,佢係大size嘅全翼,仲要有三隻,三十幾蚊真係超值。雞翼炸得好香脆,熱辣辣,味道唔錯。紅豆冰和菠蘿冰都好值得一試,尤其菠蘿冰,真材實料,我未飲過一個菠蘿冰菠蘿多過汁,真係好正。