2017-09-07
泰國窄巷就叫 soi,不過 Soi 18 唔駛搭飛機就嚟到,而且仲好闊落吶。先點咗個椰青特飲解渴~ 連埋啲椰肉打成沙冰,再放番入原個椰青度,加上泰國蘭花嘅點綴,成件事好泰國!泰式燒牛排一樣有朵蘭花作陪襯,燒得好可口咁。牛肉好粉紅,肉質好嫩~至於啲菜就唔係裝飾,真係配搭牛肉嚟食架生菜好新鮮,包住加咗泰式辣汁嘅牛肉真係非常惹味好食!唔包菜都好味,係另一種風味。今晚嘅秘製黑椒炒蟹~ 好大隻 啲黑椒少少辣,但唔嗆喉。唔止隻蟹鉗,成個蟹身都好多肉!而且啲殼已經扑開咗,輕易就可以剔啲蟹肉出嚟。真係好易拆肉,啖啖肉好滿足喔。我好欣賞呢度提供嘅手套質地較厚,無咁易穿,呢啲用心令人食都食得開心啲 隻蟹仲好多蟹膏,啲蟹膏塞滿哂個蟹蓋 蟹身都一樣有膏。好多人食芒果糯米飯係為咗啲糯米,呢啲泰式香芒椰汁糯米飯有齊哂雙色糯米。白色嘅椰汁味濃烈啲,黑糯米就有咬口,當然個芒果都夠哂甜啦
今晚嘅秘製黑椒炒蟹~ 好大隻 啲黑椒少少辣,但唔嗆喉。
隻蟹仲好多蟹膏,啲蟹膏塞滿哂個蟹蓋 蟹身都一樣有膏。