2017-08-15 1569 views
公立醫院臭串感覺,有生之年最古怪的咖啡店上星期日友人帶我來西貢順路喝了一杯咖啡,覺得一定要同OpenRice讀者分享一下感受!首先,講裝修覺得不倫不類,視覺都是簡陋同埋不能善用空間,枱只有幾張已感覺很不舒服,但其實地方很大。求其貼張日本地圖日本海報就當是日本鋪頭實在太好笑了。仲有咖啡店播日本能劇音樂其實店主係想表達什麼呢。其實一入到去就冇人同你打招呼喎,自己走埋去吧枱度,有生之年最古怪的咖啡店,要我地同佢主動打聲招呼呀,你話好唔好笑呀,客人主動打招呼,其實日本人待客之道係非常之好全世界第一,但係呢間鋪就完全拿捏不到日本人待客真誠有禮的精髓。仲話去東洋求學根本就得不到人家的精髓只係突顯香港人嘅臭串。奇怪一樣就是個廁所,廁所非常之簡陋完全沒有日本人的乾淨細緻,仲要大字標題話不外借比其他人,根本上日本人做得好好呢個唔會唔借廁所比其他人,呢個係解決人哋所急嘅問題,何必要做到小家小氣呢!完全感受到香港人小家小氣嘅特徵就係呢間西貢橫街窄巷,你係會搵唔到嘅鋪頭,完全感受到香港人開餐廳嘅小家小氣品格。枱面有一份煞有介事嘅文章,只有中文欠缺英文及日文,這個可能是店家文化水準有關!應該與種族歧視無關吧!餐
公立醫院臭串感覺,有生之年最古怪的咖啡店
求其貼張日本地圖日本海報就當是日本鋪頭實在太好笑了。
仲有咖啡店播日本能劇音樂其實店主係想表達什麼呢。

餐牌又寫得不倫不類!你係提倡文化應該係咪更加詳盡,如果你係想啲資深咖啡人入嚟,咁你係咪應該更加要寫清楚啲,但係我只係覺得佢求其是但,完全感受唔到你鋪有什麼事想傳達比市民。
點餐嘅時候我就感覺要睇醫生咁樣,你就感受到公立醫院嗰啲醫生方法啦,我就完全感覺到啦,同店主講一句說話佢居然可以喺呢個說話裏面呢,咬文嚼字去串返你嚟轉頭呢,呢個溝通係咩方法呢,全繫不尊重人覺得自己好巴閉?我真係要來飲你個杯爛鬼咖啡咩!!😡😡😡😡😡😡
如果唔係俾面個朋友我和我另一個朋友話佢都覺得要拂袖而去!
最終我哋叫了三杯咖啡,仲得幾囗,小得可憐,埋單差不多成三百多蚊
我們只逗留了15分鐘飲完直走了,相也不會影,卡也不會打,咁你覺得會唔會介紹呢間鋪呢?

仲有佢呢間鋪頭係提倡寧靜,但係佢居然有熟客朋友,你可以喺度高談闊論呢,由呢張枱去另一張枱傾計都可以中間係極之騷擾!
究竟呢啲係乜嘢準則呢,其實講到尾,就係中國香港人嗰種陋習囉,有口話人冇口話自己!扮咩日本舖啊!

2017-08-13
$100 (Tea)