2024-03-19 27 views
💰 Lunch Set $108/位 (主食配茶/(+$15)咖啡)💰 Option 1. 黑松露忌廉集菌魷魚墨魚咀意大利粉💰 Option 2. 醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯 💰快樂堅果拿鐵咖啡- 套餐+15$另外單點:💰元素咖啡(赤)1 pot - $96💰雞翼山 - $78💰融化心暖乳酪雪糕 (朱古力味)-$58💰濃郁情緣乳酪雪糕(咖啡味)-$68今日嚟到尖沙咀去完K11 Art Mall行街,中午嚟到一間叫做永共嚐嘅社企Cafe,都係我自己第一次嚟社企主題嘅Cafe,用輕食健康為主題,食緊餐飯其實都幫助緊社會😄非常有意義。經過research之後先發現,永共嚐係Bar Pacific 的合作店。早上及中午時段為社會責任企業永共嚐旗下Cafe,係Bar Pacific嘅酒吧共營。「永共嚐」係一間積極響應聯合國永續發展目標(Sustainable Development Goals)的企業品牌, 因此永共嚐Cafe店內的食材、包裝、減廢等方面全方位顧及環境、社會及治理,非常着重ESG理念。🥰食物方面亦都相當唔錯,我哋叫咗2個中午套餐, $108位,另外加多$10就有咖啡飲,其實非常之抵
💰 Lunch Set $108/位
(主食配茶/(+$15)咖啡)
💰 Option 1. 黑松露忌廉集菌魷魚墨魚咀意大利粉
💰 Option 2. 醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯
💰快樂堅果拿鐵咖啡- 套餐+15$
另外單點:
💰元素咖啡(赤)1 pot - $96
💰雞翼山 - $78
💰融化心暖乳酪雪糕 (朱古力味)-$58
💰濃郁情緣乳酪雪糕(咖啡味)-$68

食物方面亦都相當唔錯,我哋叫咗2個中午套餐, $108位,另外加多$10就有咖啡飲,其實非常之抵食。今日我哋就揀咗雜菌黑松露忌廉意粉同醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯嘅套餐。黑松露忌廉意粉嘅蘑菇味非常香濃,配上新鮮嘅魷魚墨魚咀非常有咬口,好推薦大家試吓。😋而醬香南瓜帶子蟹肉意粉南瓜味道濃厚,識落非常清新健康,符合大家輕食嘅訴求。😍

套餐我哋就加咗$10要個堅果拿鐵,水準亦不錯,有着明顯嘅堅果味,打卡亦好靚。
另外我哋加咗店內獨有的元素咖啡,是透過結合不同咖啡豆,將咖啡的健康價值放大,飲落非常清新健康。🥰

啲嘢好食我哋就加多咗個雞翼山去做飯後小食,全部都係單骨雞翼,炸得香口,大家配咖啡器及啤酒都係非常適合。最後我哋各叫咗一個乳酪雪糕,分別係朱古力味同咖啡味,兩個都好好食,加上唔同嘅配料,食落口感豐富。😁

另外,店舖主張沖泡咖啡後的咖啡渣會版製作成具有不同功效的環保物品, 如店內可換領的環保咖啡杯等。非常貫徹舖頭嘅ESG 理念。消費三次可獲得環保咖啡杯,該咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,因此遇熱不會產生有害氣體。🍀最後,餐廳會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源, 同時也提倡大家環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊。食過Cafe都咁有意義,而且價錢相宜,建議大家可以一試。