2018-06-11
今日同媽媽行元朗行到餓,經過呢間鋪,見到係食車仔麵就入左去。入到去睇餐牌先知原來係加左泰國元素既車仔麵,有冬陰公、鱷魚呢啲普通車仔麵檔唔會食到既湯底,終於明白點解叫「篤篤車」。店面唔大,大約座到廿個人,但得一位樓面,不過清潔枱面落單等都好快,落單後10分鐘就有野食。我就簡左小辣冬陰公湯河粉,冬陰公湯好濃味,岩哂中意重口味既人,河粉吸哂個湯,成個麵酸酸辣辣咁好岩而家咁熱既天氣食。而餸就簡左冬菇豆卜響鈴,冬菇係店推薦既,本身炆到好入味,而響鈴同豆卜麵係好吸湯既野,配呢個湯底特別好食。飲品方面叫左咁多款飲品中較為特別既薄荷青檸梳打,薄荷味有啲重,桔多幾下個個青檸會中和返好飲啲,好清新消暑。另外叫左啲小食,有泰酥炸雞翼,泰式鳳爪,春卷同腐乳生菜。在上食物既時候店員好細心咁講清楚邊款食物配咩汁。我特別中意佢地既春卷,配左個汁酸酸地唔會食落好油。媽媽更喜歡個雞翼,細份既得兩隻,如果唔係趕住走會叫多一份而個鳳爪對我黎講有啲辣,但媽媽就好中意基本上食哂成碟!下次黎食一定試下佢個鱷魚湯底。
另外叫左啲小食,有泰酥炸雞翼,泰式鳳爪,春卷同腐乳生菜。
媽媽更喜歡個雞翼,細份既得兩隻,如果唔係趕住走會叫多一份
而個鳳爪對我黎講有啲辣,但媽媽就好中意基本上食哂成碟!
下次黎食一定試下佢個鱷魚湯底。