今年媽咪生日plan咗嚟試呢卅二公館,因為媽咪鍾意食啲有特色嘅菜式,所以呢度會係一個唔錯嘅選擇👍🏻價錢係屬於中高嘅😝一入到黎就先去咗佢個廁所先個廁所設計好靚令我好驚喜🙈☺️我哋book咗枱,所以被安排坐左係一個四人嘅卡位,老實講雖然環境幾好但,係卡位真係有啲窄。喺我哋隔離就擺咗係一個好多毛筆嘅擺設。第一道菜 - 野菌素春卷🥦春卷即叫即炸,上枱時熱辣辣香脆可口,裏面嘅野菌餡料調味適中,呢個作為頭盤嘅點心幾好食唔錯😋第二道菜 - 42天飼養北京烤鴨🐦個名改到咁長其實就真係片皮鴨,要讚嘅係片皮鴨係成隻拎到你面前逐片片出嚟,師傅刀工好好一絲不苟咁👨🏻‍🍳,完全冇浪費每一個部位。侍應好強調呢個吼鴨係用蘋果木燒嘅所,你係真係會聞到一陣好特別嘅果木香味。烤鴨嘅皮好薄好脆,配埋佢個甜醬加花生醬,咬落去好滿足。☺️唯一唔係幾好嘅係七百幾蚊嘅片皮鴨就算幾好食都好,真心有啲貴性價比唔高。🙈第三道菜 - 紅燒迷你乳鴿🐦燒乳鴿水準正常肉嫩皮脆,我一個人食咗兩隻🤣🤣第四道菜 - 慢煮東坡黑豚肉配蘿蔔糕🐷🥕個人覺得呢道菜幾特別,從來冇諗過可以有呢個配搭。千祈唔好睇佢細細舊,因為佢始終係一舊有肥膏嘅肉再配埋蘿蔔糕,係會令

一入到黎就先去咗佢個廁所先個廁所設計好靚令我好驚喜🙈☺️

第一道菜 - 野菌素春卷🥦

第二道菜 - 42天飼養北京烤鴨🐦

第三道菜 - 紅燒迷你乳鴿🐦

燒乳鴿水準正常肉嫩皮脆,我一個人食咗兩隻🤣🤣

第四道菜 - 慢煮東坡黑豚肉配蘿蔔糕🐷🥕

個人覺得呢道菜幾特別,從來冇諗過可以有呢個配搭。千祈唔好睇佢細細舊,因為佢始終係一舊有肥膏嘅肉再配埋蘿蔔糕,係會令人有飽感。先講下舊東坡肉,佢真係炆得好淋好入味,食落其實唔會覺得肥膩。慢煮軟熟嘅東坡肉連埋啲甜甜鹹鹹嘅汁,配埋舊蒸蘿蔔糕,擺入口係會有溶化嘅感覺,好食新奇有驚喜!👍🏻👍🏻😋

第五道菜 - 黑松露醬野菌生菜包🥦🥦

個人覺得呢個菜冇咩特別,味道係估計得到嘅鹹鹹地,有松露醬嘅香味,一個不過不失嘅生菜包。🙈

仲有最後兩樣,分別係炒飯同甜品。兩樣都係好普通、正正常常。雖然我哋一行四人,好似唔算叫咗好多嘢食,但係其實已經好飽、夠哂飯食。😝