2019-04-14 111 views
我試過依一間野食過兩種唔同味既雞蛋仔!1. 麻辣肉鬆雞蛋仔因佢個menu 食住‘非試不可’,但整份雞蛋仔其中幾粒,就頂唔順掉咗。主要原因係:肉鬆本身係帶有咸味,冇饀既雞蛋仔係甜既,再加麻辣上去,本身係幾有創意組合;但係食咗之後,就覺得肉鬆&麻辣既味道搶走咗雞蛋仔本身既味道。2. 香蕉朱古力雞蛋仔依個雞蛋仔既味道相對好一啲,食依個雞蛋仔時覺得朱古力既味道較重,而香蕉味較少,同時依個味道既雞蛋仔都較甜少少。另外見到朱古力&香蕉既分佈唔係咁平均,有啲朱古力多啲,有啲香蕉較多。其實兩款味道既雞蛋仔都有兩個共通點:1. 即叫即整,所以我攞雞蛋仔時都熱辣辣。2. 雞蛋仔每粒都幾硬(可能粉多既原故),唔係平時食開既外脆內軟。
我試過依一間野食過兩種唔同味既雞蛋仔!

1. 麻辣肉鬆雞蛋仔

2. 香蕉朱古力雞蛋仔

其實兩款味道既雞蛋仔都有兩個共通點:
1. 即叫即整,所以我攞雞蛋仔時都熱辣辣。