2016-07-09
岩岩去完黃金電腦商場購買電子用品,屋企又冇飯開,所以諗住係深水埗附近搵啲快食然後回家。咁岩經過見到有間食新加坡野,走入去望見個menu,賣相好似唔錯,所以決定入去祭下五臟廟。入到去,店內裝修唔錯,感覺舒適唔太迫夾,我比較喜歡店內開放式廚房的設計,望住個廚師煮都係一種樂趣。本來我想點食店的招牌菜海南雞飯,可惜佢地既油飯已經售罄,意欲當堂大減,只好點其他食物。見到食店其中一個主打係蓮藕餅,所以就點了個試試味道如何。等了5分鐘,上菜了,望落去賣相唔錯,雞扒上還有蔥花和辣椒點綴。開餐了,蓮藕餅果然沒令我失望,煎得好趣好香口,口感一流,味道剛剛好又唔太鹹; 雞扒也中規中舉,煎得金黃香趣,份量也不少;唯白飯方面效較遜色,口感像入camp飯堂啲飯既口感。整體而言,餸菜既味道係唔錯,而且頗有特色,唯白飯既口感有待改善,不過以50蚊都唔到既價錢(連飲品),都已經好抵食。P.S. 值得一提既係食店用既餐具,碗碟同和杯都同一般既餐廳唔同,睇得出黎係店主精心選購過。
雞扒蓮藕餅飯