暗黑食評人
Level 4
2022-08-03
Follow
麗香園冰室

呢間餐廳位於粉嶺華明邨,因為要轉車既關係去到華明邨巴士總站,去到已經天都黑晒,又熱又渴又餓咁,不如坐底食左飯先,順便休息下。

我一開始以為係普通茶餐廳,諗住快快手所以先揀呢間,坐底之後發覺原來唔簡單,裝修幾有舊式茶餐廳既氣氛,但同時亦冇左舊式餐廳果種老氣同油膩感覺,全部卡位坐得舒服,亦非常乾淨,淨係咁我已經好滿意。

之後原來係用QR Code落單,入面有好多選擇,非常方便,唔洗人等你講又要寫咁麻煩。咁我就揀左煎封黄花魚,地道霸王雞,一個家常小菜二人餐,有湯,有白飯,揀多兩個餸有椒鹽豬扒同欖菜肉崧四季豆,最後緊係唔少得兩杯凍檸茶啦。

呢頭落完單,已經上左白飯同湯,好快手。湯飲左兩啖就上左煎封黄花魚同地道霸王雞,估唔到咁快。

煎封黄花魚,皮脆肉軟,估唔到有呢個水準,加埋個豉油真係好出色,食到魚既鮮味。

而霸王雞亦唔差,做到皮爽肉嫩,唔會鞋,個蔥油先最香,淋左喺面頭香噴噴,真係追住食。

之後上埋椒鹽豬扒同欖菜肉崧四季豆,椒鹽豬扒夠鑊氣,夠晒香口,炸到外脆內軟,唔乾身,送飯就一流。

而欖菜肉崧四季豆亦炒得好香,四季豆同肉崧味道好夾,唔會太油,非常美味。

呢問餐廳算有驚喜,幾個簡單小菜有住家飯味道,有機會可以再食過。
Ratings