2021-07-01
碗盛屋企樓下開左間新的日式餐廳,街邊經過見鋪店裝修吾錯可以一試。今晚收工一於試試新餐廳。餐廳裝潢以和式為主,座位闊落,非常舒服,每個位置都有足夠的私人空間。第一次黎吾知食咩,員工有細心介紹餐牌且服務親切。打開餐牌,食物款式以小食丶串燒為主,另有拉麵和酒。一黎先叫咗啲下酒菜,同清酒combo set店員會介紹每款酒的特性。左起第一款出自東京,味道較甜。中間呢款味道較清淡,適合配前菜。第三款配炸物,味道清純舒服。試後覺得頭一二款前勁帶辛辣後勁有甜品。枝豆有本身的香甜味加少許鹽再配清酒,超正。第一次食沖繩水雲漬用了柑橘醋涼拌的水雲漬原來非常清爽,口感帶有膠質,味道是柑橘醋酸香的味道。厚燒牛舌厚度適中的牛舌燒得夠香,食落口不會韌有嚼勁。燒白鱔白鱔無腥味,魚肉彈牙雞皮串燒鹹香ok芝士年糕芝士年糕係必叫。佢將年糕燒得外脆內軟,每啖都好軟糯,裡面的芝士會暖粒粒漏出黎,好好食。吉烈珍寶蠔炸得香脆可口廣島蠔鮮味十足不會有腥味。食到最後忍不住加碼要碗拉麵牛小排拉麵的湯底係用豬骨熬製再加黑蒜油。豬骨湯底夠香黑蒜油不會過鹹,最正係塊牛小排,單看牛小排顏色已知係好野,食落口油脂豐富肉質柔軟!好食呀
今晚收工一於試試新餐廳。
第一次黎吾知食咩,員工有細心介紹餐牌且服務親切。
打開餐牌,食物款式以小食丶串燒為主,另有拉麵和酒。
一黎先叫咗啲下酒菜,同清酒combo set
店員會介紹每款酒的特性。
左起第一款出自東京,味道較甜。
中間呢款味道較清淡,適合配前菜。
第三款配炸物,味道清純舒服。
試後覺得頭一二款前勁帶辛辣後勁有甜品。
枝豆
有本身的香甜味加少許鹽再配清酒,超正。
第一次食沖繩水雲漬
厚燒牛舌
厚度適中的牛舌燒得夠香,食落口不會韌有嚼勁。
燒白鱔
白鱔無腥味,魚肉彈牙
雞皮串
燒鹹香ok
芝士年糕
吉烈珍寶蠔炸得香脆可口
廣島蠔鮮味十足不會有腥味。
食到最後忍不住加碼要碗拉麵
牛小排拉麵的湯底係用豬骨熬製再加黑蒜油。