penguin_iseating
penguin_iseating
Level 2
2022-06-06
Follow
觀塘工廈係好多cafe林立嘅地方,而企鵝妹對呢間cafe真係情有獨鍾🤣,已經encore過幾次啦! 佢地無論最出名嘅梳乎厘定鹹食都唔錯,所以想推介俾大家🫶🏻

⭐️榛子朱古力焦糖梳乎厘班戟 $95 (8.5/10)
班戟入口鬆軟綿密,佢唔算係超重空氣感嗰款,但企鵝妹反而幾鍾意呢個比較實在嘅口感😋蛋味香濃,配埋榛子醬、朱古力cream同脆脆焦糖面嘅香蕉同原粒榛子,再加配Movenpick超濃朱古力味雪糕,好邪惡但好滿足😈

⭐️伯爵茶忌廉糖漬橙片梳乎厘班戟 $105 (7/10)
伯爵茶忌廉個味幾出唔太甜,配埋pancake幾清新,純粹我唔太鍾意同糖漬橙嘅配搭,所以扣左d分😂😂
***而家好似轉左另一款伯爵茶梳乎厘

⭐️意大利芝士溶岩 $98 (7.8/10)
呢個絕對係店鋪嘅打卡之選,一拉膠片,d忌廉芝士就會好似溶岩咁流落嚟,非常吸引😝味道方面就唔算太突出,咖啡味香濃,忌廉Creamy好滑,蛋糕濕潤索晒咖啡同淡淡酒香,係合格以上水平嘅Tiramisu~

⭐️Cobber Noddle(辣番茄忌廉大蝦意粉) $88 (8.5/10)
企鵝妹幾鍾意食呢個意粉,番茄味濃而且加左少少辣好惹味🍅🌶(可自選辣度),蝦份量好足亦爽口彈牙,食下食下好容易就清晒成碟🤰🏻

⭐️雜莓乳酪沙冰 $48 (7.5/10)
酸酸MayMay 幾解渴同解膩,如果莓味可以再重d更好🍇

🐧企鵝妹食後感:
呢個cafe真係好高人氣,因為無得book 位,晚市時間長期大排人龍。雖然多人,但座位都算闊落坐得舒服,企鵝妹前後都食左幾次,一直都維持到水準👍🏻佢地而家Menu應該更新左,見到出左新嘅麻糬梳乎厘,睇相都覺得吸引,搵日要再去試下啦!!

🐧企鵝妹推介指數: 8.2/10

Like