bemicheung_fooide
bemicheung_fooide
Level 4
2025-09-11
Follow
上個禮拜五終於收工喇!💼➡️🍽️ 即刻同男朋友興高采烈咁殺入西沙新開嘅GO PARK,試吓呢間叫「泰瀾鑊」嘅泰國餐廳,慰勞下一整個禮拜辛勞工作嘅自己。一入到去,可能因為係新商場,人流唔算太擁擠,餐廳裡面嘅空間感幾好,座位都幾闊落,唔會同隔離枱撞到手肘。燈光校到暗暗哋,帶啲黃調,成個環境俾人一種好放鬆嘅感覺,最啱就係同另一半慢慢食,好好地傾下偈,分享下個禮拜嘅趣事。😌 唔會太嘈雜,可以靜靜地享受二人世界,為我哋嘅Friday Night揭開序幕。🎉
❤️小食拼盤 🌕🌕🌕🌗🌑
一場嚟到泰國餐廳,點都要叫個拼盤試真啲。呢個拼盤有蝦餅、魚餅、春卷同雞翼,四樣都係經典嘢。蝦餅食落都幾彈牙,感覺到入面有實在嘅蝦肉,唔係成口粉;魚餅嘅香茅味比較突出,不過不失啦。春卷炸得幾香口,入面嘅餡料都算足。比較可惜嘅係個雞翼,可能炸得耐咗少少,有啲偏乾。成個拼盤配埋個甜酸醬,算係一個好穩陣嘅開場選擇,可以一次過滿足幾個願望。

❤️生蝦刺身 🌕🌕🌕🌕🌑
呢道菜一上枱,賣相就已經好開胃。啲蝦睇落晶瑩剔透,鋪喺冰上面保持住鮮度。一啖入口,蝦肉真係幾新鮮爽甜,完全無腥味,口感爽脆。個靈魂醬汁做得唔錯,蒜蓉、辣椒、芫荽同青檸汁嘅比例調得啱啱好,酸酸辣辣咁,即刻刺激晒成個味蕾。個辣度對於我嚟講好適中,唔會嗆喉,反而將蝦嘅鮮味提升咗一個層次,係一道好稱職嘅開胃菜。🌶️
❤️海南雞飯 🌕🌕🌕🌑🌑
男朋友話想食飯,我哋就揀咗海南雞飯。雞件份量都OK,雞皮睇落幾滑溜,食落肉質都算嫩滑,不過雞嘅味道就唔算特別濃郁。反而個油飯做得幾好,用雞油同香料煮過,飯粒分明,每一啖都食到淡淡嘅雞油香氣。配埋三款經典醬汁:黑豉油、薑蓉同辣椒醬,整體配搭係完整嘅,不過就無乜特別令人眼前一亮嘅地方,表現平穩。

❤️燒安格斯牛小排 🌕🌕🌕🌕🌗
呢個牛小排係成晚我最欣賞嘅一道菜!🤩 佢燒到大概七成熟左右,外層帶少少焦香,切開見到入面仲係粉嫩色澤,肉汁成功鎖喺裡面。一咬落去,牛肉味相當濃郁,肉質軟腍得嚟又有啲嚼勁,唔會好韌。旁邊仲配咗個泰式酸辣醬汁,點少少一齊食,正好可以平衡牛肉嘅油膩感,令味道更加豐富有層次。份量都好足,兩個人分享啱啱好。
❤️芒果糯米飯 🌕🌕🌕🌕🌑
食完主菜,點可以無甜品呢?芒果糯米飯係我嘅指定動作。芒果切得大大塊,而且食得出係熟透嘅,夠晒香甜又無渣。糯米飯蒸得軟糯,但又未至於會爛pat pat,仲有少少咬口。面頭淋上嘅椰漿鹹甜鹹甜咁,香味濃郁,同芒果糯-米飯撈埋一齊食,成個配搭好和諧。作為一餐泰國菜嘅結尾,佢絕對係勝任有餘。🥭

❤️泰式凍奶綠 🌕🌕🌕🌑🌑
叫咗杯泰式奶綠解渴。綠茶嘅味道係有嘅,但對我嚟講奶味可以再重多少少,咁樣會更加香滑。甜度方面就控制得幾好,唔會太甜太漏,飲完成杯都唔會覺得好膩。總括嚟講就係一杯普普通通嘅泰式飲品,不過不失咁啦。
餐廳環境舒服,俾我哋可以好好咁放鬆吓,傾下偈。食物水準方面,最出色嘅係燒安格斯牛小排,無論係火喉定調味都做得好好。其他菜式就屬於穩穩陣陣嘅類別,無乜大嘅過失。價錢喺新商場嚟講都算係合理範圍。唔使逼,唔使趕,同男朋友靜靜地撐枱腳,為我哋嘅週末開咗個好頭,都算係一個唔錯嘅星期五晚餐體驗。💖👍🏻
Like
Ratings