2018-12-11 54 views
天氣開始轉涼,好想同朋友一齊打下邊爐暖下個胃暖下個身。 今次朋友帶左我黎食我從未食過既火鍋,粥底火鍋。其實我聽就聽過,但就唔知點樣粥底火鍋法同朋友揀左個龍蝦海鮮餐,包左鮑魚,蚌,聖子,蜆等等既海鮮6點零鐘餐廳都唔算多人,可能仲未算太夜 到左7點幾8點就開始多人。一擺上檯,見到d龍蝦腳係到郁下郁下就知新鮮。另外仲有呢d工具方便你煮同撈起野初初唔知呢個點用,就甘放哂d蜆落去個煲到,餐廳員工見到即刻教我地係用呢個工具放蜆落去,再勾係側邊,甘就唔怕d蜆沉晒底搵唔到😂豆漿同竹蔗水任飲,竹蔗水偏淡,反而豆漿甜度適中,我自己一個飲左成壺龍蝦都幾大隻,雖然蝦膏唔係特別多,但龍蝦肉好彈牙同鮮甜,根本唔需要再點其他醬料。除左龍蝦,其他海鮮都好鮮甜。檯上會有簡介同大家講咩海鮮要煮幾耐,甘就唔怕唔熟或者太熟而變到唔好味套餐包左8款配料自己揀,值得一講既係炸魚皮,超級大塊,仲係上面加左少少辣辣地既粉末(但唔肯定係咩😛)。我停唔到口甘食打邊爐打到甘上下,就會上粥比我地。就甘望落唔係太吸引,但食落好正,因為火鍋既湯底已經有哂海鮮煮出黎既鮮甜味,加入粥既話,就會有種食緊海鮮粥既感覺,每一啖都好鮮味。然後加埋南瓜同芋頭
天氣開始轉涼,好想同朋友一齊打下邊爐暖下個胃暖下個身。

同朋友揀左個龍蝦海鮮餐,包左鮑魚,蚌,聖子,蜆等等既海鮮

6點零鐘餐廳都唔算多人,可能仲未算太夜
到左7點幾8點就開始多人。

一擺上檯,見到d龍蝦腳係到郁下郁下就知新鮮。

另外仲有呢d工具方便你煮同撈起野

然後加埋南瓜同芋頭落去煮,就變左南瓜芋頭綿綿粥,係甘既天氣食簡直係絕配,成身都暖哂