2009-11-29 23 views
約咗朋友在銅鑼灣晚飯, 為免要等位太久, 早上預先致電訂枱, 留枱七點, 侍應卻對我說要八點半前交枱, 聽了之後覺得有點不對, 不是星期五六日的繁忙日子, 何解要限時限刻? 你有冇咁好生意呀? 況且我吃得快或慢, 也很視乎你出菜的速度呀, 就這樣, 侍應收嘴了. 一向準時的我, 不到七點已到達, 店內只得四五枱客, 晚飯時間尚早吧, 找了個半邊卡座坐下, 店內燈光頗暗, 氣紛帶點浪漫. 未點菜前, 我們先order了兩杯莎當妮白酒, 酒雪得冰凍, 易入口, 味道不錯. 細看了餐牌一會, 最終我們點了: 柚子大蝦沙律 - 沙律中除柚子和大蝦外, 找不到任何蔬果, 不太像沙律吧? 友人卻說柚子太過大舊了, 應撕開成小片撈成沙律, 大蝦則味道頗佳, 肉質彈牙! 飛天通菜 - 份量似乎巨大了一點, 味道帶點辣, 惹味兼夠鑊氣! 燒羊扒青咖哩 - 看見很多食家都對這個讚不絕口, 羊扒的確燒得唔錯, 冇酥味! 餞底還有矮瓜及菠菜, 矮瓜煮得過火了, 太腍! 青咖哩味道唔錯, 若可再辣一點就更好了! 油酥薄餅 X 2 - 薄餅是用來點青咖哩吃的, 一人一件又多了一點, 好香好味. 但好快凍咗

細看了餐牌一會, 最終我們點了:

油酥薄餅 X 2 - 薄餅是用來點青咖哩吃的, 一人一件又多了一點, 好香好味. 但好快凍咗就冇咁好味了.
枱的尺碼比較細小, 就連我們的菜也放不了... 最後食到我倆都好飽, 連通菜也剩下了小半碟, 埋單用AE白金咭有半價(酒水除外), 時代又有免三小時的泊車優惠, 呢一餐認真化算!
走時才八時許, 店內仍有幾張吉枱呢!
柚子大蝦沙律
飛天通菜
燒羊扒青咖哩
油酥薄餅
2009-11-24
$135 (Dinner)
飛天通菜
燒羊扒青咖哩