朗晴坊有間以足球⚽️做主題既💛餐廳,之前係食評app上見到已經有d興趣想試,咁岩早幾日搵餐廳時見到佢地係油麻地開左新分店,訂座仲有88折優惠,趁未有太多人介紹就即刻去嚐鮮😝 雖然新開無耐,但我地坐左一陣已經有8成入座率,可見大家都好熱衷於試新野😳一出電梯就見到餐廳地板鋪上仿草地,窗口更掛上唔少球衣,有部分更有簽名係上面 (至於到底係親筆還是印製我地都討論左好耐😂);雖然自己並非球迷無乜呢方面既認識,但由於實在比較少去呢類型既主題餐廳,感覺都幾新鮮🤣 同埋呢度會播放柔和音樂🎶,令人進食時有放鬆既心情😌.個人認為呢度CP值相當高,18款晚餐主菜有齊粉麵飯、海鮮、豬牛羊雞可以揀,有埋餐包、沙律、湯同餐飲都只係介乎138蚊至268蚊;當日我地呢餐折左之後居然5百蚊都唔洗認真抵食,想唔大大力懲罰都唔得😂👍🏻值得一讚既係呢度幾位服務員💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️有禮又重視客人既需要,不時主動埋黎加水、送上吉碟同收走餐盆,離開時更行出門口為我地撳定𨋢,如此貼心實屬少有,所以呢餐飯食得好滿意☺️******************************🍴沙律🥗沙律上桌時係用玻璃密實罐裝住,黑醋醬獨立另上客人可按自己
🍴沙律🥗
沙律上桌時係用玻璃密實罐裝住,黑醋醬獨立另上客人可按自己需要添加;沙律菜食落爽脆,仲有三色椒、車厘茄同比較特別既乳酪爆珠,酸酸甜甜refresh得黎又開胃😋

🍴蒜蓉包🧄🍞
帶有蒜頭碎粒既牛油軟包味道惹味,都幾厚身🤔
🍴甘筍湯🥣
甘筍🥕打碎而成既餐湯飲落頗有口感,冇乜調味下味道清甜,個人覺得味道有少少似番薯糖水🍠🤣

✨香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝 ($238)
上桌時聞到陣牛脂味已經令人急不及待🤤 雖然menu冇寫牛扒既份量,個人目測都有成16安士🧐
落單時揀左要medium,切開時見到果然做到而且無血水,已經覺得呢度水準不錯😳👏🏻 最滿意既係脂肪同筋膜比例適中,係有史以來食晒全塊牛扒而無多餘脂肪被切走既一次😅 至於燒汁既調味亦適中唔會過鹹,不過就略為普通

另一主角係平時比較少食既鵝肝,咬落去當下油脂馬上溢出,鵝油香氣停留係口腔內久久不散令人欲罷不能想再encore,極度邪惡😖
伴碟既有蕃茄仲有香甜既紫薯蓉同比較少餐廳會供應既羽衣甘藍,令人感覺菜式設計用心💗
✨白松露忌廉燴鮑魚美國雞髀扒 ($188)
白松露忌廉汁味道香濃突出,夾雜不少雜菌;金黃色既雞髀扒賣相靚仔之餘仲幾大塊,外皮邊位微脆但唔會成塊都脆卜卜;至於肉質就非常嫩滑,醃料夠入味完全食唔到雪藏味
另一罕有係西菜中入饌既鮑魚亦十分新鮮夠晒爽口彈牙,呢份海陸主菜同樣高質,令人有驚喜🤩👍🏻
✨即製梳乎厘班戟 + Dreyer’s雪糕 ($78+$12)
Pancake即叫即製需時約15-20分鐘,當日我地都唔係等左好耐🙂 另外甜品可以加12蚊有單球雪糕,口味可選朱古力/雲呢拿/曲奇
個人覺得pancke食落空氣感不錯,略嫌檸檬汁既味道過於明顯,同埋雪糕雪得有d硬,要放係pancake上面加快溶化🙈
另外仲有少許oreo餅碎同另上既雲呢拿醬,加埋一齊食味道都唔錯,晚餐加甜品有6折優惠,折後60蚊左右都算抵食🤔
🍴熱紅棗茶
餐飲包29蚊以下飲品,選擇都有不少,有得揀latte同柚子茶等,而呢杯熱紅棗茶飲落唔會偏甜,仲有紅棗碎,感覺天然養生😌
🍴凍香濃朱古力(+$3)
朱古力上面有d奶泡都算幾有誠意,可惜味道就無乜特別,係茶餐廳飲到既味道,對比食物就比較失色🙈
👧🏻人均消費:$240 (折扣後)
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:4/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:5/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍Lockeroom Dining
地址:油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓
⏰營業時間:11:00–23:00 (Mon–Sun)
(📍旺角朗晴坊亦有分店,營業時間有所不同)
$240 (Dinner)