召集喜愛吃雞煲之友,最近發現了一間在旺角以雞煲做主打的火鍋店,Slogan配合餐廳名字【滾喜】,「滾出你最...喜愛的火鍋味道」。挺有意思的,環境不是豪華裝演但有著非一般親切的服務,所以能做到仍然晚晚爆場,吸引不少區外區內食客捧場。道到這的確當然要立即去試試!熱愛火鍋美食在機緣下開設的火鍋店。 希望將最好的火鍋味道,分享給各位食客朋友,這是老闆的所望,當日入到去未有座位未睇Menu,店員已經非常有禮地招呼,服務意外地殷勤,坐低後就發現四圍都係滿座情怳。呢度環境夠大通風做得好,食完都冇味留係身上邊。餐牌睇睇先,任食火鍋有3款套餐!分別在於牛肉款式唔同~ 其他火鍋配料、雞煲都係samesame!1. 任食雪花肥牛 $178最平既一合餐,任食牛肉係普通雪花肥牛…但無論樣子得口感都係肥牛水準之上2. 任食頂級安格斯牛肉 $198食好少少可以揀呢個,因為唔洗$200就可以連安格斯牛肉都任食!牛肉相對會較濃3. 任食頂級雪花安格斯+美國桶蠔 $268呢個就最Top既。雪花肥牛、頂級安格斯、頂級雪花安格斯、美國桶蠔,全部任食!話明頂級肉質一定會有分別既...是日我就揀左第二個啦,任食頂級安格斯牛肉

餐牌睇睇先,任食火鍋有3款套餐!

1. 任食雪花肥牛 $178
2. 任食頂級安格斯牛肉 $198
3. 任食頂級雪花安格斯+美國桶蠔 $268
話明頂級肉質一定會有分別既...

是日我就揀左第二個啦,任食頂級安格斯牛肉 $198!食好少少都已經好開心了。
揀完就整一碗喜愛的調味醬料,呢度係免費供應既。不像某些連鎖店,要額外收取費用。仲可以refill的喔。

雞煲店員教落先點三重芝士雞煲!因為食完麻辣雞煲就會蓋過味道之餘就要直接野邊爐,冇得番轉頭啦。
🔹芝士雞煲上場,上枱已經聞到好香芝士味,上枱後會再煮多8分鐘,讓雞肉更嫩更入味。入面既雞肉、芝士、洋蔥份量都好多,提提你係無限Refill架!食得晒先好嗌!

芝士雞煲

每件雞都沾滿了芝士醬,好香好邪惡!食完呢一樣我地點左個預食做一做中場調和一下,就係最愛的炸魚皮。
芝士雞煲

打邊爐絕對少不了最愛的炸魚皮吧。這裏的炸魚皮香脆,最特別既係🔹「咸蛋黃炸魚皮」呀。餐廳自家製,「拎上手、食落口」卜卜脆,「會上癮嘅危險食物」。
咸蛋黃炸魚皮

🔹食完芝士雞煲,就試試麻辣雞煲雞煲有「大中小同BB辣」我們揀咗中辣,又要用計時器計計時,再煮多3-5分鐘。一開蓋就聞到好香嘅麻辣味,麻辣比想像中要辣呀。「雞件、洋葱、乾葱」吸晒麻辣汁,又麻又香,不過就完全蓋過雞既鮮味了,雞件煮得啱啱好,滑滑的。
麻辣雞煲

入面仲有本身跟左菜,加左麻辣後好惹味呀!

吃完雞煲之後,到仼食火鍋,有3個選擇:
1. 免費加豬骨湯
2. 加$28換4款湯底其一 (沙嗲/芫茜皮蛋豆腐/特濃蕃茄/麻辣)
3. 加$38換鴛鴦湯底
我就係繼續豬骨湯打邊爐啦...
超過60款火鍋配料!
「任食肉類、餃類、丸類、菇菜類、海鮮類、粉麵類」,有齊~慢慢揀,不過食完D雞件都已經飽左一半了。

任食肉類,西班牙黑豚肉、安格斯牛肩胛、澳洲牛舌!
🔹美國肥牛,食肆常見肥牛通常分成美國肥牛、美國安格斯肥牛及本地手切肥牛,當中美國肥牛最便宜,雖然比左中價package,但點錯左既情怳下黎左碟美國肥牛,一間肥一間瘦,油花雖少但亦有油香!算係比出面既美國肥牛更有質素。

🔹安格斯牛肩胛,相比起美國肥牛,「呢個位係靚嘅」,煮大概6-10秒就食得,牛肩胛呢位部位,取自牛肩芯位置,腍得黎夠嫩,嫩得黎夠香,牛味又真係幾濃郁,入口又快軟化,質素係唔錯!

🔹西班牙黑豚肉
西班牙黑豚,红白纹路相間,像極了雪花。薄薄一塊煮十多秒快速熟透入口,肉片油脂分布均勻,吃起來滑澀,口感細嫩好吃。兩樣肉類都有驚喜。

🔹還點了一「些響鈴、金菇、生菜、栗米、蘿白、午餐肉」
點親呢類都會覺得食得好入味,豬骨湯加少少辣配上任食既配料,好正!

響鈴以腐皮製成,餐廳自家製架名脆口,打親邊爐實有佢呀!

響鈴

🔹仲有一些「餃同腸仔」
眾多打邊爐恩物中,當中不乏鮮蝦水餃及雲吞。呢度係自家製作,Size比出面世!但係入面啲蝦肉意外地爽口,新鮮美味,材料咬一口都可看的見! 喜歡雲吞既特別香氣與口感!

鮮蝦水餃及雲吞

🔹海鮮款都唔少呀!「必食蝦、脆鯇片!」至於雞子我真不敢吃呢,但係朋友說不錯!脆鯇片在火鍋加熱後,食落肉質結實脆口,而且營養豐富。食到尾升真係 圍爐吃火鍋,暖身都暖心。

🔹飲品自己拎的,出面有齊「汽水、茶、啤酒,我就拎了一揸竹庶矛根」,下下火吧!不過味道上就淡了一點。新鮮煲就算係咁啦。

香港各處也有任食雞煲,可惜食材一般也比較低檔次,肉類亦欠新鮮。可以選擇的話,也會盡量選擇非任食的火鍋。但今次【滾喜】會有一種值得一試不會叫我失望的感覺。呢到既任食雞好長時間,沒有趕頭趕命的心,可以慢慢享受!定價合理,雞煲水準中上配料款式選擇多,不錯喔!
Type of Meal
Dinner