5OC110
4K views
Follow
今日友人又好好特意走去K11買蛋糕返黎做SURPRISE

今次佢去既係JEFFERY KOO
雖然行街時都經過呢間舖頭好多次,但因為無堂食既關係,所以從來都未試過幫襯

今日友人買返黎屋企先係第一次食
外賣包裝
外賣包裝

外賣包裝係咁既,唔係走高貴路線,我覺得個包裝似可愛路線多D
似係甜品多過係蛋糕
似係甜品多過係蛋糕

友人買既係士多啤梨檸檬撻同埋EARL GREY CHOCOLATE TART

睇落好靚好精緻,尤其係個士多啤梨,相信小朋友見到會好鐘意
士多啤梨撻
士多啤梨撻

明唔明點解我話係甜品多過係蛋糕?因為呢件甜品清蛋糕既比例真係好少,就係只有入面最底少少既朱古力蛋糕

成個蛋糕都係MOUSSE

唔知道大家小時候有無食過紅綠燈雪條?最面對個層crust就係雪條最面層coating,甜甜地既

個MOUSSE係有berry既味道之餘仲有少少檸檬味,個心入面都係BERRY啦,如圖一樣紅紅地色

食得MOUSSE就一定甜架啦,我認為莓味本身係幾FRESH既,但係我個人諗為兩個人SHARE 一件好D,就算係細細件都好。
EARL GREY CHOCOLATE TART

第二舊介紹啦 - EARL GREY CHOCOLATE TART

又整一張橫切面先

呢個EARL GREY既味道其實幾濃,連朱古力呢類咁重味道既野都掩蓋唔到

同士多啤梨個件一樣呢,蛋糕既PORTION係好少好少,主要既成份都係MOUSSE同JAM

今次呢舊既層次就比士多啤梨多,而且相對味道都無咁悶,食黎食去到係莓味

呢個食到D EARL GREY TEA既味同埋朱古力味

因為唔係我去比錢買呢兩次CAKE,所以我唔知道幾錢,但係我相信自己都唔會俾錢科水買下一次

我鐘意食蛋糕,但係呢2舊我覺得都係甜品之列,成舊都係MOUSSE咁滯

雖然我都鐘意食布甸、啫喱,但係我覺得MOUSSE既配搭一定要加D 蛋糕既元素先無咁悶同漏

同埋老實說呢,雖然莓味黎黎去去都係個D味道,但係唔知點解個種莓既味道好悶有D假

仲有就係個外賣包裝啦,我覺得唔高貴同埋有D唔靚囉⋯⋯

同佢店舖既裝修比真係幾大出入,有D估佢唔到
Like
Ratings
士多啤梨檸檬撻、EARL GREY CHOCO MOUSSE