Zeon
Zeon
Level 3
2012-07-22
關注
早前發現 Yahoo! 有做豚王尖沙咀新店團購價惠,所以同事就買左 2 張一齊去試下,亦順便回味早幾星期係銅鑼灣店食既味道。

搭左成個鐘巴士到尖沙咀,但因為餐廳地點唔就腳,去到附近都要搵左一陣先到門口。

一入門口,侍應一貫地大聲歡迎客人 ( 日文聽唔明 )

而因為今日做團購價惠只賣裡豚王,所以全部人都係食同一種味道既拉麵。

坐到位置後,侍應會俾張大紙巾客人,以免客人用餐時湯汁彈到身上,亦有問長髮既女士需唔需要橡筋紮起頭髮,呢方面感覺上都幾貼心。

好快拉麵上檯
裡豚王
裡豚王
聽到隔離檯客人問呢碗係邊種味道,先知原來呢款咁神秘既味道,係用元貝做湯底,但食落依然有豬骨湯底既味道,估計係兩者混合。

起筷後,一開始即食既紫菜已經變腍,無脆口感覺,呢方面要改善。

伴菜既筍,只係能夠用「重口味」黎形容,超級入味,但就較鹹。

半熟蛋做得剛剛好,仍有糖心蛋黃,只係略嫌蛋味不夠,比上次食原隻時差少少。

拉麵方面,雖然做到掛湯,但味道、咬口好似一般,可能麵質唔太岩口味。

叉燒就同平時分店食的無大分別,可能食過日本其他拉麵舖果種入口即溶既感覺,所以香港版既叉燒既唔太喜歡,同埋偏瘦,要多咀嚼兩下先得。

至於拉麵最精髓既湯底,元貝味其實唔突出,要差唔多食到底時先覺得有元貝味,所以起初覺得湯底只係普通的豬骨湯底,可能要開始時搞多幾下等味道平均分佈。而貫徹拉麵慣常作風,湯底都係無加味精,飲完一整碗都未有口渴,值得一讚!

總括幾次經驗而言,豚王整體可以做到日本果種既感覺,但始終有用料唔係日本貨,所以唔可能百份百做出原味,要好食既都係要去日本品嚐,香港泡製的拉麵只可以用作止心癮。如果未去過日本食拉麵,其實豚王係香港黎講已經做到好頂級,最少比香港一風堂落味精好幾級。