為食是福
星海點心,星級享受!🌟
為食是福
Level 3
2025-09-28
Follow
星期六下午,我和哥哥嫂嫂決定來尖沙嘴的星海喝下午茶,當然少不了我那可愛的姪子啦😘!這地方真係靚,有戶外露台🌿,環境舒適無比,非常適合一家人來聚會。而且商場仲免費泊車,唔駛煩泊車問題。星海真係星級婚宴場地,不但提供公司包場服務,連點心都是手工製作,非常有誠意👌。燈光柔和,適合傾偈,總之氛圍一流!
千島紅米脆皮鮮蝦腸 - 85分
這款點心造型相當吸引,千鳥紅米皮脆而不硬,夾住鮮蝦入口彈牙,一口咬下去真係滿足!配埋少許甜豉油,味道更加提升,讓人一試難忘😋。

星海蝦餃皇 - 90分
蝦餃真係夠皇者風範!紙皮通透,裡面包滿了新鮮彈牙的鮮蝦肉,口感相當豐富。輕輕一咬,滿口鮮甜,比其他地方的蝦餃真係高一級!值得一讚👍。
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 - 88分
這款胡椒濃雞湯灌湯餃每一口都充滿驚喜,胡椒的香氣配合濃郁的雞湯底,配搭完美。一口咬落,湯汁在口中化開,叫人不禁讚好。餃皮厚薄適中,好味道講到尾😄。

安格斯和牛天鵝酥 - 87分
天鵝酥外形討喜,裡面的安格斯和牛嫩滑多汁,酥皮鬆化,口感絕佳。擺盤精緻又有趣,令人睇住都想食!味道真的滿分,大家絕不能錯過🙌。
金鉤啤梨咸水角 - 84分
這款咸水角餡料特別,啤梨與金鉤完美結合,口感豐富有層次,外層炸得色澤金黃,鬆脆可口,別具特色。每一口都充滿驚訝,不同凡響的滋味🤤。

蜜汁黑豚肉 - 89分
黑豚肉經醃製後滲入蜜汁的甜味,每口都充滿香氣,沒想到肉質依然保持鮮嫩多汁,搭配白飯真係一流!無窮回味,一定要試!
今次飲茶真係開心愉快,在星海享受手工製作的點心,絕對係視覺同味覺的雙重享受。環境舒適,擁有無時間限制的空間,絕對係親友聚會好推介🙋‍♀️。如果想喺幸福美食同時,享受舒適環境,星海一定要去體驗!真係抵👍!
Like
Ratings