2016-04-10
聽朋友介紹呢間尖沙咀嘅中菜廳原來係明星飯堂,除咗環境唔錯之外食物亦非常有水準。呢間餐廳果然好出名,門外已經見到好多明星合照。 海蜇頭小雲耳:呢個冷盤份量好多,而爽口嘅雲耳加了適量芥末食落去非常開胃,而海蜇頭亦好出色。 避風塘去殻瀨尿蝦:瀨尿蝦非常大隻,大廚事先會將蝦殻清走,再加一層簿簿炸漿炸完再炒,而蝦肉彈牙煮得剛剛好,而且亦食到瀨尿蝦嘅鮮味,岩哂我呢啲懶人。菠蘿咕嚕肉:好似好普通但真係要推薦的菜式,有別於其他餐廳煮到一係淋身、一係肉質太乾,而大廚整到呢個咕嚕肉表面非常脆身,內裡亦保持大量肉汁,加埋甜酸醬汁一齊食真係停唔到口。 砵酒桶蠔:桶蠔非常肥美,每隻都差唔多有手掌咁大,食果陣亦有陣陣酒香,食完咁大隻蠔真係好滿足。甜豆西芹豬爽肉:食完咁多肉當然要食啲菜啦,甜豆西芹亦唔錯,煮得唔會過淋。而整體呢間餐廳環境都十分唔錯,而且菜式份量亦都好多,又係尖沙咀位置非常就腳,適合大班朋友一齊去食。