2023-06-15
近年多咗好多日式、宮庭風、懷舊元素嘅火鍋店,露營式主題嘅火鍋店真係第一次見!🥰今次朋友見呢間餐廳新開幾得意,就帶我去試下。🍀無論枱、凳定餐具都係露營常見嘅裝備,燈光氛暗,好似夜晚 Camping 食嘢嘅感覺,而且每枱嘅範圍都好大,♟️而且分得好開,好似自成一角咁,加上地下都非常乾淨,可以放心坐喺露營凳,真係好歎!因為又係露營主題,個名又有啲似,⛺️所以八掛問下同網上爆紅嘅「圍爐煮茶」有無關係,店員笑笑口話無,仲話佢都想去試下,但 book 唔到!🤣以我呢啲膚淺嘅港女,都係為咗打卡,上次去「圍爐煮茶」喺4月都已經又曬又熱又多蚊,同樣喺露營風,我寧願嚟呢間「圍爐取暖」,😇有得歎住冷氣扮露營,仲唔怕曬同落雨,喺朗豪坊對面,食飽可以行下街,不知幾好!🥘新張優惠套餐$680打開邊爐都係任食,而呢度係可以散叫或者叫套餐,搞到突然有選擇困難症,好彩佢新店開張,有個 7折套餐,花膠雞鍋、安格斯牛小排、中山脆肉鯇魚片、韭菜鮮肉餃、濕炸枝竹、黑白無常、水晶粉、油麥菜、秀珍菇以及蓮藕片,樣樣都有啲。佢話係 2人餐,不過份量應該夠 2-4人食,啲料樣樣都好新鮮!🤤🐔花膠雞鍋 (半隻)呢度嘅招牌一定係花膠雞湯,金黃
呢度嘅招牌一定係花膠雞湯,金黃色嘅湯底,經過10幾個鐘熬製,非常濃郁鮮甜,啲花膠煮到好腍好滑,仲會後加半隻雞畀你飲湯之餘,又有嫩滑嘅雞食,絕對係真實材料!煮咗陣,店員會提你先飲啖湯先,佢就去幫你剪開隻雞,相當貼心!個湯真係好補又好濃好好飲,我一飲就飲咗幾碗!
細個去酒樓最想食就係炸饅頭加煉奶,估唔到呢度都有!而且 follow IG 就送一份,新鮮炸起,一啲都唔油膩,外面鬆脆,入面軟綿綿,簡單嘅食物,但幾有水準!
牛小排每片嘅油脂都好均勻,薄切依然做到口感同牛味兼備!
鯇魚片爽脆無骨,魚味十足!
皮薄但唔易穿,韭菜味唔會太濃,幾好食!
🍢黑白無常
打邊爐唔少得丸類,黑同白色嘅墨魚丸都好爽口彈牙,仲食到一粒粒嘅墨魚肉,幾真材實材!
🥢枝竹&蓮藕片
枝竹同蓮藕片吸晒雞湯嘅精華,勁正!
🥬油麥菜&菇類
油麥菜同菇都好新鮮,洗得好乾淨。
🍜水晶粉
水晶粉有啲似薯粉,煙煙韌韌,同雞湯好夾!