尋日收工同家姐去左行旺角,見到有間專賣台灣野既小店,聽講佢地仲有間店係堂食,下次再同家姐去先得。入到小店見到款式都幾多,搜羅台灣各款冷凍食品、零食、蛋糕甜品、手信、台式小食、生活用品等。我同家姐揀左兩款台灣小食同一款水餃,仲要係懶人料理,翻熱就食得。😬 ⦁高麗菜韭黃豬肉水餃一包有16隻,粒粒都皮薄之餘仲脹卜卜。包裝袋上有教係烚,而我同家姐決定一半拎黎烚,另一半就用黎煎,一餃兩食。烚既配湯粉麵會夾d,而煎既都唔輸蝕,非常香脆,而且啖啖肉。 ⦁蚵仔煎想有台灣既味道一定要試尼個蚵仔煎,口感煙韌,蠔仔🦪每粒好飽滿。加埋微甜既醬汁,淨食都好味。 ⦁黑白切黑白切即係用豬內臟、米腸、醬油膏同埋辣醬整成既一個小食。米腸入面滿滿糯米,就連姨甥都話最鍾意食米腸。而醬油醬偏稠,完全係台灣味道。 下次同家姐再入手一堆台灣芋頭酥、蛋糕甜點先得!😋

⦁高麗菜韭黃豬肉水餃

⦁蚵仔煎

⦁黑白切

下次同家姐再入手一堆台灣芋頭酥、蛋糕甜點先得!😋

2022-11-27
TakeAway
$70 (Lunch)