2023-09-02 80 views
火鍋放題都係香港人成日去食, 無論春夏秋冬 都啱食。呢間係旺角瓊華中心甚具人氣嘅馬祖無限時台灣養生涮涮鍋放題, 佢有不同價錢套餐, 由每位$247-$487不等, 其實最主要是牛肉方面有所不同, 今次揀咗了中上價錢嘅, 有極級Prime Grade美國安格斯牛頸脊, 西班牙伊比利亞黑毛豬, Prime Grade美國安格斯牛肉, 西班牙無激素豬肉片。7:30PM前離座或9:00後入座仲平啲呀!一坐低到就有個前菜小食, shake shake地瓜條, 係未好特別呢, 佢出乎意料地好好食, 外脆內甜, 有麻辣粉, 甘梅粉, 蕃茄粉同埋紫菜, 我揀咗一半紫菜粉, 一半梅粉, 兩隻味都好夾, 食完一條又一條, 好味。同好多同類型任食火鍋店一樣, 另外亦有醬料吧俾大家選擇自己溝醬汁。湯底真的有非常多款湯底選擇, 有養生醉雞, 田園蕃茄濃雞肉, 藥膳姬松茸雞, 古早牛肉養生蟲草等….今次選擇了鴛鴦鍋另加$48,一邊要了養生醉雞涮涮鍋及麻辣牛肉鍋。肉類極級Prime Grade美國安格斯牛頸脊, Prime Grade美國安格斯牛肉入口好重牛脂香氣, 脂肪分佈平均, 肉質柔軟又有嚼口感, 非常高質,

湯底

肉類
極級Prime Grade美國安格斯牛頸脊, Prime Grade美國安格斯牛肉入口好重牛脂香氣, 脂肪分佈平均, 肉質柔軟又有嚼口感, 非常高質, 可以不停encore, 正呀! 另一款西班牙依利比亞黑毛豬, 西班牙無激素豬肉片, 肉質香甜, 口感及味道比一般優質精選肉類好食, 感覺都高質啲。

海鮮
今日的是日海鮮係聖子, 雖然細細隻, 但新鮮又無沙; 又其次係生猛海蝦, 肉質新鮮爽彈; 仲有白鱔片, 足8吋長蟹棒, 帆立貝, 手工黑松露墨魚滑, 手工墨魚滑, 質素都唔錯, 選擇又多,而且每次嚟兩三件, 唔多, 但可以咩都試吓, 又唔會食唔晒。

手工丸及手工餃, 其他
丸類點了幾款, 手打牛肉丸, 手工三寶丸, 手工丸肉嘅味道夠濃, 又有口感彈牙。餃子有蟲草花香菇雞肉餃, 自家製手工白菜豬肉餃, 個皮好軟滑, 餡料又新鮮。仲有好多不同的餃, 款式多同有地道台式配料, 例如米血糕, 甜不辣, 墨汁台灣腸, 鴨血, 牛栢葉, 大腸等。仲有點了午餐肉, 雞肉腸, 墨魚腐皮卷。

蔬菜及菌類
黑木耳, 蟲草花, 白菜仔, 樣樣都新鮮, 白菜仔都幾翠綠。

粉麵類
點了出前一丁及稻庭烏冬, 打邊爐必叫烏冬, 吸哂啲湯汁, 又滑又好味。

飲品及甜品
除了有汽水, 仲有幾款無糖茶, 特色冷泡茶, 紙包熱飲, 愛文芒果汁, 仲有熱飲櫃,。另外甜品就會提供每人一杯雪糕, 有Dreyer’s 雪糕杯仲有Kitkat雪條…. 我地揀咗Dreyer’s 宇治抹茶十勝紅豆雪糕。