2018-07-24 88 views
韓風影響到好多香港人,除左多左去飛去韓國Shopping外,仲會睇韓、聽韓,連食到韓埋。係香港的韓式餐廳有好多,今次為大家推薦的係位於旺角創興的平價韓燒!餐廳的油煙唔多,而且夠闊落,坐得夠舒服。價錢方面一D都唔貴,星期一至四7點幾去食都只係$198,而且大家係星期一至三去食的話,仲有五送一優惠!餐廳有好多食物可以選擇,當中包括三文魚魚生、凍海鮮、壽司、沙律。其中我最欣賞的係個龍蝦沙律!加入酸甜的沙律醬伴住生果粒及龍蝦肉粒,味道非常開胃。另外,餐廳提供的凍蝦及凍蜆也算不錯。凍蝦的味道都幾鮮,蜆又唔會有沙!另外,餐廳仲有提供沙律及壽司。沙律菜都幾新鮮脆口,不過我略嫌款式唔夠多,如果可以有埋粟米粒及麵包粒,味道及口感應該會更鮮更豐富。我們拎左幾件壽司,三文魚刺身雖然唔夠厚,不過食落唔腥,只係油香唔多夠。不過$198食到新鮮唔肚痛的刺身已經不錯!此外,食韓國野點可以少左泡菜呀?!餐廳提供多款的前菜,除左常見的韓式傳統泡菜外,仲有白菜仔、莧菜、醋醃青瓜等。韓式傳統泡菜醃得都幾夠味,味道唔算太辣,可以接受。如果大家餓的,仲可以到熱食區拎D即食的熟食。當中有泡菜/海鮮煎餅、韓式炒粉絲、鮮蜆湯、炸物等

如果大家餓的,仲可以到熱食區拎D即食的熟食。當中有泡菜/海鮮煎餅、韓式炒粉絲、鮮蜆湯、炸物等。當中我拎左兩款韓式煎餅,泡菜味比相像中唔辣,海鮮味雖然唔多海鮮,不過拎埋枱用鐵板煎返熱佢都幾香口。

生料方面30款以上的食材可以選擇。當中除左有多款肉款、內臟、蔬菜外,更有少量海鮮。我特別推介大家試薄切牛脷,口感軟腍,啖啖肉香;豬梅花肉的油香較豐富,鍾意香口的朋友不能錯過;一口牛比較有口感,牛肉味較濃;魚柳無雪味,不過都幾易痴底,要小心煎;墨魚仔用左韓式辣醬餡了,味道微辣,墨魚的口感都算彈牙。

如果大家同我一樣技術未到家,燒到痴曬底的話,大家只要舉舉手,麻煩職員幫忙換就可以,佢地都好樂意幫手換。

食到一半,當然都揾野飲啦!餐廳的飲品都係自助任飲的,當中有茶、汽水,仲有啤酒,呢D大路的選擇。

食到最後,當然要食甜品啦!餐廳提供多款甜,除左有小杯裝的蛋糕布丁外,仲有自家製綿花糖、朱古力噴泉,仲有雪糕!我的心水心選當然係韓國大熱一時的蜜瓜雪條啦!

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)