嚟自台灣嘅黃金店「桔梗」,係我Bookmark好耐嘅店❤️尋晚終於去食了😁​ 餐廳樓高3層,佔地5600呎!!😬我初初仲以為佢係文青小店,估唔到大成咁!而且二樓仲有個休閒角落,比人打桌球,天氣好命仲會開放埋三樓天台,有水煙供客人使用!超誇張!​ 雖然餐廳好大,但人流極高,尋晚我6點準時入去,未夠7點已坐滿人😅而且呢度wall in,待應係會分配你去坐中間逼死人嘅10人枱,唔比揀位,坐得都幾唔舒服,所以建議大家嚟呢度一定要Book枱!​至於食物方面,我覺得桔梗整體水平都中上。今次我就order咗軟殼蟹小漢堡、蕃茄培根豬頸肉燉飯及桔梗奶昔。​軟殼蟹小漢堡🦀​ 睇相細細嚿, 上枱好大嚿🤪桔梗呢個軟殼蟹小漢堡絕對唔「小」嘢!每一個漢堡入面都夾住一隻炸軟殼蟹,入面好多蟹膏,好足料!加埋少少好似酸奶醬嘅醬汁(不確定),酸酸甜甜咁,可以解蟹腥之餘,食上口無好膩嘅感覺,個人都幾鍾意!而小漢堡味道似甜甜地嘅餐包,質感偏實,食完都比想像中飽肚。另外,小漢堡旁仲有炸魚柳,味道就跟一般街食嘅炸魚柳差不多,無太大特別,但咬上口啖啖肉,相實Meat Lover實會好滿足。​ ​ 蕃茄培根豬頸肉燉飯🐽​ 桔梗向來做燉
軟殼蟹小漢堡
蕃茄培根豬頸肉燉飯

蕃茄培根豬頸肉燉飯🐽​ 桔梗向來做燉飯起家,嚟呢度當然要食下佢哋嘅拿手燉飯!我超鍾意呢個燉飯,溫泉蛋,蕃茄同芝士嘅飯底超惹味!味道有啲似焗豬扒飯,不過唔係炒飯底,醬汁滲透每粒飯,隻味再濃郁啲!此外,我好鍾意佢哋係飯上加咗一層炸藜麥!同燉飯一齊食,一軟一脆,口感好豐富!至於豬頸肉,係薄切咁上,應該經過高溫煎香,逼走晒啲油,食上口好爽,感覺一啲都唔膩。​ ​
桔梗奶昔

桔梗奶昔🍊​ 飲品方面,我揀咗招牌桔梗奶昔。呢個奶昔係士多啤梨+肉桂打成,肉桂味同士多啤梨味幾出,但質感偏稀,仲要勁甜,味道真係一般般,賣58蚊,細細杯,絕對唔平😂​ ​

另外,桔梗係採用自助式服務,呢點我係不太鍾意。餐廳啲枱好逼,飲水要出Bar枱自取,行出行入好唔方便。食飯又好似快餐店咁,買完坐低等送餐,無服務可言,但價錢唔平。無Book位時坐10人枱,係木板凳,2人坐埋一齊,好逼,仲要無位擺嘢,同類餐廳,我諗我寧願揀對面街嘅茶聊囉😅​ ​
2020-06-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
軟殼蟹小漢堡
蕃茄培根豬頸肉燉飯