旺角良心拉麵店 - 一生懸麵自從疫症喺香港肆虐左2年有多後,香港人都紛紛為左搶口罩而令到個人筋疲力盡,有好多老人家甚至連口罩都冇,要搵其他野黎代替口罩。食店同樣系非常慘不忍睹既情況,有好多食店因為敵吾過呢個疫症既影響所以執咗,不過吾好忘記,香港都仲有好多良心小店,大家要多多支持,先可以幫助飲食業興盛番。CK呢日就大概夜晚7點去到餐廳,黃金時間加上呢間系人氣咁高既餐廳,就當然冇得訂位,唯有喺門口等吓啦,好彩只系等左20分鐘左右,吾算話好耐。(其實我呢次已經係第二次嚟呢間店喇,只係上次嚟因為勁多人係到排隊,所以無食到,但今次嚟到雖然都好多人嚟到排隊,不過我今次唔想再等到下次嚟喇,所以先決定都係乖乖咁排隊等食啦)餐廳既環境以簡約風為主,木造嘅櫈同埋枱比人感覺好舒服,仲有一盞盞既簡約吊燈,燈光好柔和。侍應人數太少都唔係太照顧到店入面食客同出面等緊既客人既需要,不過都體諒小店小本經營既難處既。野食方面,因為嚟幫襯嘅人實在太多,所以有兩款拉麵都已經賣哂不過沾麵都好彩仲有提供嘅我比較想試下特別嘅嘢食同味道,今次就揀咗「濃香櫻蝦沾麵」重點介紹。一上到餐檯上見到碗沾麵湯上有滿滿嘅櫻花蝦,每一啖麵上都食到
旺角良心拉麵店 - 一生懸麵

野食方面,因為嚟幫襯嘅人實在太多,所以有兩款拉麵都已經賣哂
不過沾麵都好彩仲有提供嘅
我比較想試下特別嘅嘢食同味道,今次就揀咗「濃香櫻蝦沾麵」重點介紹。一上到餐檯上見到碗沾麵湯上有滿滿嘅櫻花蝦,每一啖麵上都食到好有口感嘅櫻花蝦 !
雖然湯底唔算好濃郁,但勝在口感豐富,因為入面仲加咗蔥花同洋蔥粒,咬落口都會「索索聲」! 沾麵附有兩塊叉燒、竹筍片同溫泉蛋,都係我哋平時食拉麵常見既配料,唔同之處係呢間拉麵店嘅叉燒,味道上有火燒過嘅香味,而且相當之淋同有咬口,搞到我都好想嗌多碗再食過
我發現沾麵上嘅麵身,原來有一粒粒類似調味粉痴住,唔知有無人可以話番我知係咩黎架呢 ? 因為我真係唔係太食得出係咩黎
餐廳嘅餐牌上有一款期間限定檸檬酸柚子沾麵,不過因為我食埋其他小食 : 唐揚炸雞﹑炭燒雞翼同埋食左小小朋友既燒汁蛋包雞扒飯都已經食飽左,先睇到,唯有希望下次黎可以食到啦,都有啲好奇係咩味道
唔知大家有冇食過呢款期間限定呢 ?

一生懸麵 (旺角)
地址 : 旺角通菜街73號地下
電話 : 27481001
營業時間 : 星期一至日 11:00 - 18:00 (疫情期間,去之前先打個電話過去確認一下呀)
2021-10-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)