2017-05-14 391 views
之前喺旺角去開一間日本料理店關閉之後已經很少喺旺角食日本料理, 因為大部分都係 放題 ....... 得個平字, 食物水準就一般😒😒,今日因為要去朗豪坊附近一間按摩店揼骨, 喺等候期間無意中發現呢一間日本料理店, 見佢都幾多人幫襯, 所以決定同太太揼完骨之後上去試試.上到去發覺座位都係得三十多個, 只得兩張枱有人, 可能因為太早(晚上六點半), 所以就好易攞到位, 坐低一陣間就有位男店長過嚟介紹佢哋嘅食物, 介紹得非常詳細👍👍👍, 我相信喺其他嘅日本料理店都唔會有咁嘅服務水平(每一枱客人都會介紹一次), 我同太太點咗兩個"廚師發板料理" ..... 前菜係五款小食, 雖然店長有介紹每款小食嘅名稱, 但我都忘記咗喇😞😞😞, 不過味道就冇忘記(非常好味😛😛, 賣相都好好. 跟住就係五款刺身, 分別係 - 榮羅/拖羅/牡丹蝦/池魚/鯛魚, 味道非常新鮮, 之後喺兩款熱物 - 一般係鹽燒榮螺, 成隻榮螺咁樣上, 跟住將螺肉切碎 再加日本鮮草菇煮出嚟, 非常好味. 第二款係炭燒吞拿魚胶, 雖然係比較油啲, 但味道都好好, 而且喺旺角其他日本料理店都好少有呢款食物. 再嚟就係5款壽司, 同其他日本
上到去發覺座位都係得三十多個, 只得兩張枱有人, 可能因為太早(晚上六點半), 所以就好易攞到位, 坐低一陣間就有位男店長過嚟介紹佢哋嘅食物, 介紹得非常詳細👍👍👍, 我相信喺其他嘅日本料理店都唔會有咁嘅服務水平(每一枱客人都會介紹一次), 我同太太點咗兩個"廚師發板料理" ..... 前菜係五款小食, 雖然店長有介紹每款小食嘅名稱, 但我都忘記咗喇😞😞😞, 不過味道就冇忘記(非常好味😛😛, 賣相都好好. 跟住就係五款刺身, 分別係 - 榮羅/拖羅/牡丹蝦/池魚/鯛魚, 味道非常新鮮, 之後喺兩款熱物 - 一般係鹽燒榮螺, 成隻榮螺咁樣上, 跟住將螺肉切碎 再加日本鮮草菇煮出嚟, 非常好味. 第二款係炭燒吞拿魚胶, 雖然係比較油啲, 但味道都好好, 而且喺旺角其他日本料理店都好少有呢款食物. 再嚟就係5款壽司, 同其他日本放題唔同嘅係佢哋啲飯唔會太多 (同在日本幫襯嘅壽司店一樣) 一啖可以食得曬, 上面鋸刺生非常鮮甜, 最記得係拖羅同埋北海道海膽 , 同我喺日本食嗰啲味道一樣. 跟住就上一個叫做海鮮茶壺湯, 湯就非常清, 但味道非常甜美 ...... 佢係用一隻蝦同埋鯛魚嚟淆湯. 最後就係甜品三款 : 櫻花雪糕配紅豆/柚子肉楊枝甘露/沖繩蜜瓜 😃😃😃.
最初見餐牌好似唔係太多食物, 感覺唔係太 值得, 但食到最後發覺都好多款式. 價錢雖然貴啲, 但值得去試一試啲正宗嘅日本料理, 同其他旺角區嘅日本放題得過平時冇得比 !!!!
先付(前莱小食)
刺身
鹽燒榮螺
燒吞拿魚鮫
壽司
海鮮茶壺湯
櫻花雪糕配紅豆/沖繩蜜瓜/柚子肉楊枝甘露
2017-05-13
$1000 (Dinner)
先付(前莱小食)
刺身
鹽燒榮螺