試過好幾次attempts 想拜訪Urban Cafe,奈何週末都大排長龍🥺 今次閒日lunch time去碰碰運氣,點知唔使等位,媽我得咗喇!終於有機會俾貓圍 ヾ(●´▽`●)ノ 提提大家有90分鐘時限喔~店內簡約整潔,有一個面向彌敦道大大嘅窗,中午時間陽光灑入嚟,好chill好舒服😌 店員友善細心照顧貓貓,貓貓亦好自在行嚟行去,感覺好窩心💕 食物定價比一般cafe抵,但絕對食得出店員用心製作,食物有驚喜,係一間有heart嘅小店!=========================🍕[ 瑪格麗特拉絲水牛芝士手工薄餅 $59 ]面頭鋪滿滿水牛芝士、車打芝士同埋野菌,加埋羅勒葉同番茄醬香噴噴✨ 薄薄嘅餅底香脆,邊邊位唔會過燶,拎起嘅時候果然拉絲㗎🤤🍝[ 香辣蒜香雞軟骨野菌橄欖油炒意大利麵 $57 ]意大利麵口感唔錯,al dente彈牙嘅感覺👌🏼 用辣椒蒜蓉炒香,非常惹味👅 橄欖油包裹每一條意大利麵,但食落一啲都唔油膩,整體配搭唔錯😻🥩[ 燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁 $89 ]肉眼扒好!大!塊!熟成度適中,肉質有韌度口感,但絕對唔係咬唔開嘅程度☝🏼 醬汁嘅黑松露味相對較弱,不過用嚟di
=========================
🍕[ 瑪格麗特拉絲水牛芝士手工薄餅 $59 ]
瑪格麗特拉絲水牛芝士手工薄餅

🍝[ 香辣蒜香雞軟骨野菌橄欖油炒意大利麵 $57 ]
香辣蒜香雞軟骨野菌橄欖油炒意大利麵

🥩[ 燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁 $89 ]
燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁
肉眼扒好!大!塊!熟成度適中,肉質有韌度口感,但絕對唔係咬唔開嘅程度☝🏼 醬汁嘅黑松露味相對較弱,不過用嚟dip脆卜卜嘅薯角唔錯👏🏼

🥗[ 藜麥胡麻醬野菜沙律 ]
藜麥胡麻醬野菜沙律
跟餐嘅沙律,生菜爽脆,車厘茄新鮮,有藜麥感覺好健康,可惜胡麻醬稍為鹹咗少少🤏🏼

🍗[ 西班牙香酥雞翼 ]
西班牙香酥雞翼
四人同行同時惠顧午餐送雞翼‼️ 雞翼有驚喜,新鮮炸好熱辣辣有誠意💕 外皮鬆脆鋪上辣粉,中間juicy,係惹味進階版嘅巴辣香雞翼🤤 食完送嗰一份,立即encore!

🍵[ 蘋果玫瑰普洱茶 +$31 ]
蘋果玫瑰普洱茶
賣相幾靚,而且有一粒粒嘅新鮮蘋果,味道酸酸地,消滯開胃

🍰[ 雪山心太軟 $58 ]
朱古力雪山心太軟
心太軟有朱古力同抹茶口味,我哋兩款都想試😛 配有曲奇雪糕同埋鮮忌廉🍨
抹茶 雪山心太軟
切開嗰下,流心效果澎湃🌋 兩款味道略嫌稍甜,啱哂螞蟻人🐜

防疫措施值得一讚,入門前要先着鞋套,而且有消毒噴霧機洗手,確保貓貓同埋客人嘅安全👍🏼
=========================
📍URBAN Cafe