2022-10-11
旺角新開主打日式丼飯的平民價食堂,丼飯🍱由$36起。餐廳有牛肉丼🐂、炙燒豚肉丼🐖、烤雞肉丼🐓和鰻魚丼可選擇,而小食方面選擇都唔少,有:蜆肉湯、青口湯🦪、炸魷魚🦑、炸紫薯餅🍘等。每款丼飯🍱跟配一款自選涼菜,四款涼菜包括蜆肉青瓜🥒、泡菜🥫、中華沙律🥬、黑松茸鮮菌🍄。丼飯加$16可轉套餐,包一款小食🌯和飲品🧃,絕對是窮人恩物🤩。我地選擇了鰻魚牛肉丼🐂和鰻魚雞肉丼🐓,丼飯配搭花心思,有跟配料雞蛋絲🍳和海帶,牛肉丼仲有配生薑,牛肉🐂份量好多,醃製得入味,好濃醬油味🥣。而雞肉燒得有焦香味,鰻魚塗滿了濃調的鰻魚汁。而米飯是珍珠米🍚,圓潤飽滿,吸收了醬汁,再灑上大量芝麻海苔碎🧂,口感豐富😋。涼菜方面,我地選擇了黑松茸鮮菌🍄和蜆肉青瓜🥒,黑松茸鮮菌有驚喜,黑松茸味香露又炒得唔油,蜆肉青瓜酸酸辣辣🌶️,有蒜香味🧄,清新爽脆。小食我地選擇了棒棒炸雞翼🐓和炸魷魚🦑,炸得夠香脆,炸雞翼🐓跟配黑松茸醬,黑松茸味道突出;炸魷魚🦑炸粉唔厚又唔會炸得乾,咬落有質感😋。