2021-07-15 42 views
今日約咗朋友嚟旺角食川菜。實不相瞞,我哋兩個都未食過川菜,今次係我哋第一次食,所以我哋帶着又興奮又緊張嘅心情踏入捌壹壹餐廳!必食冷鍋酸菜魚 $188店員俾Menu我哋睇,我哋發現餐廳主打冷鍋酸菜魚,仲寫住必食,咁我哋梗係要嗌啦!餐廳有好多種辣度可以揀,由走辣到大辣,一定有一款啱你口味!我哋嗌咗regular size同BB辣。原來regular size都好大碗,起碼要三個人先食得晒!個鍋面頭有好多芫荽,好香。重點嚟㗎,入邊有好多魚肉,啖啖肉。魚肉好大塊,又厚又滑,滑到連筷子都夾唔住🤣🤣!魚肉沾滿又酸又辣嘅湯底,好惹味!識識吓,我哋發現底下有好多配料,除咗有酸菜,仲有芽菜、金菇同寬粉。炸小饅頭(六粒)$38我同朋友都好鍾意食炸饅頭,我哋讀中學嗰陣小賣部有賣,我哋成日食😹。雖然寫住小饅頭,但其實佢係正常size。炸饅頭金黃色,炸得好酥脆,外脆內軟,點買煉奶真係一流!炸墨魚餅 $55再嚟多款小食!墨魚餅一共有六舊。墨魚餅好彈牙,仲會食到一粒粒墨魚粒。配上甜酸醬,酸酸甜甜,味道一流!蜜桃沙冰 $38 + 荔枝沙冰 $38天氣太熱,我哋又驚個鍋太辣,所以嗌左兩杯沙冰。兩款沙冰都好大杯。蜜桃沙冰

必食冷鍋酸菜魚 $188

炸小饅頭(六粒)$38

炸墨魚餅 $55

蜜桃沙冰 $38 + 荔枝沙冰 $38
天氣太熱,我哋又驚個鍋太辣,所以嗌左兩杯沙冰。兩款沙冰都好大杯。蜜桃沙冰散發陣陣蜜桃味,荔枝沙冰好清甜。兩杯飲品好冰涼,解辣一流!