Cykman
旺角女人街尋寶!$199二人餐食到捧住個肚走?
Cykman
Level 4
2025-12-17
Follow

最近行街行到累,係旺角女人街搵食,見到呢間「首爾石鍋燒」好似幾吸引。平時係旺角食飯閒閒地都幾百蚊,呢度主打韓式石鍋飯,睇落性價比超高,岩晒我想食得飽又吾想太傷荷包既心態,一於入去醫肚!
我地兩個人叫左個「鐵石匠香二人套餐」,$199就有交易,真心覺得性價比幾高!套餐包左兩款主食、兩碟韓式小菜,仲跟餐送熱飲兩杯,平均一人百幾蚊都吾洗就食到飽飽,係旺角黎講真係難得既平民食堂💰。

主食之一叫左烤豬肉石鍋飯,上枱果陣個石鍋仲係熱辣辣「滋滋」聲,聽到都開胃🔥。入面配料好豐富,有烤豬肉、紅蘿蔔絲、蘿蔔絲、粟米粒同埋一隻荷包蛋。食韓式拌飯最正既步驟就係自己加入韓式辣椒醬,然後瘋狂拌勻佢,每一啖飯都沾滿醬汁同蛋液,加上微焦既飯焦香,口感層次豐富,好惹味😋。

另一個主食就揀左鮮蝦泡菜炒烏冬。個烏冬炒得好有鑊氣,食落好彈牙,完全吾會淋pat pat🍜。最驚喜係入面d鮮蝦仁大大粒,好爽口,吾係個d梅梅地既蝦仔。配料仲有椰菜、紅蘿蔔絲、洋蔥絲、青椒,面頭灑滿紫菜絲,酸酸辣辣既泡菜味滲入晒烏冬度,越食越想食🍤。

套餐可以加錢配小食,我地加左$6叫左個蘿蔔蔥餅。平時食親韓國餐廳通常都係韭菜餅或海鮮餅,呢一種蘿蔔蔥餅我真係第一次見😲。蔥餅煎得金黃酥脆,咬開入邊有蘿蔔絲同香蔥,清甜得黎又有蔥香,面頭灑上白芝麻更香口,估吾到蘿蔔同蔥餅又幾夾👍。

另外仲加左$12叫左份粉絲煎餃,一份有兩件🥟。外皮煎得脆卜卜,內餡係滿滿既粉絲,口感豐富,點少少醬油食就更提味,做前菜或者送飯都一流。

食韓國野又點少得炸雞?加$16就有炸雞翼🍗。雞翼炸得外脆內嫩,咬落去仲有肉汁,吾會乾爭爭,熱氣野果然係最吸引既,雖然邪惡但係忍吾住口呀。

跟餐本身送熱飲,但我地加左優惠價$18升級做特飲🍹。我叫左杯「桃多多」,即係蜜桃加益力多,酸酸甜甜好解辣,又有蜜桃香。朋友就叫左柚子蘆薈菠蘿冰,飲落好清新,仲有蘆薈粒咬下,食完重口味既石鍋飯飲番杯真係爽晒🧊。

Like
Ratings