2005-10-01
今日見假期就一早同屋企人去飲茶,因為貪方便就去左依間野。一去到此酒樓,並沒有發現知客的存在,心想如此所謂美心集團的特別版酒樓連知客都無,實在可笑。眼見其他員工望到我地但係全無反應,個場又唔係爆,又唔係忙,都唔理你,感覺就好似佢地係客我要服侍佢地咁。好! 無人serve就自己serve 自己,是但找就找到個car位坐,但係好熱同無人serve 就自己走去叫人開荼啦。咁個女人就話冷氣壞左,唔介意熱就坐,介意就出去等。好! 咁我地又出去等,但係佢又無俾ticket 我wor,我點知要等幾耐。又要自己serve自己,自己走去搵位坐,好在有個好心的女仕見自己就走就叫我地坐住先。一路同佢講而佢都話依度d 人手腳慢,服務又唔好。咁我地坐底左就諗住算啦! 叫佢地開茶俾卡,個女人(侍應)就黑口黑面粗聲粗氣同我地講"等一陣啦!" 全無笑容可言,好似我欠左佢咁,我俾錢食野仲要我受氣? 忍唔到! 我地即走! 去遠d都唔去依間垃圾service 的茶樓飲茶。