📍蟲二上海街618呢棟戰前建築活化左之後多左好多餐廳,頂樓就有呢間日式咖啡屋喇~除左室內位之外,仲有户外位比大家坐。餐廳主打日食文化既「一汁三菜」同埋班戟,今次就各試左一樣🥳👅 一汁三菜(高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦)$150一汁三菜包括左鰹魚昆布茶潰湯,漬物(豆腐乾木耳),慢煮蛋,飯同埋高野豆腐豆乳豚肉野菜卷,食用方法就係將一半鰹魚昆布茶潰湯倒落穀米飯,食到一半就可以將漬物同慢煮日本蛋撈埋飯食,然後可以將淨低既鰹魚昆布茶潰湯倒埋落飯食~呢個野菜卷好有日本既感覺,湯底清淡中帶甜味,仲有個福袋,幾特別。👅 伯爵茶麻糬傳統班戟 $98呢個班戟真係幾出色,有別於空氣感嗰隻,呢個口感係好實在有咬口嗰種,中間仲有煙韌既麻糬,伯爵茶同海鹽醬可以平衡返班戟既甜味~👅 蟲二酒釀桂花啡 $55面頭有foam亦有甜酒釀既桂花,甜甜地反而突出到咖啡香味,有新鮮感。👅 朱古力咖啡 $42拉花精美,偏nutty,口感濃厚。
📍蟲二

👅 一汁三菜(高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦)$150

👅 伯爵茶麻糬傳統班戟 $98

👅 蟲二酒釀桂花啡 $55

👅 朱古力咖啡 $42
拉花精美,偏nutty,口感濃厚。