2018-11-02 654 views
今日約左朋友在沙田睇戲,睇戲前例牌先醫肚,去到一樓搵食,本來想吃小籠包,但見到隔離有間「豚王」,想起幾個月前看過報導指豚王拉麵店日賣超過2000碗,是香港首三位日式拉麵餐館,於是便即刻改變主意轉吃拉麵。因為時間早,較少客人,店內空間頗大,木造的桌椅很有質感,尤其喜歡它的長椅,女士們將手袋放在身旁既方便又安心。拉麵選擇不多,只有幾款,我點了原味的「豚王」,朋友就選了較濃味的「黑王」,然後再按個人口味選擇不同的配料及麵,假如無乜要求又唔想麻煩的話,可以剔「廚師推薦」,交由廚師為你發辦,而我就當然唔會放棄選擇權啦。不一會,一碗豬骨味香濃的拉麵來到面前,湯頭較稠身,醬油味重,味道稍鹹,但伴著無味的椰菜和麵一起吃就恰到好處,有三數片肩肉部位的叉燒肉,肉質嫩滑亦唔嚡口,又沒有腩肉的肥膏,最合我口味,至於拉麵方面,我就選了硬身的幼麵,吃落有咬口,麵身有點介乎於廣東蛋麵與平日吃的拉麵之間,口感頗特別,難怪日賣過千碗,以後又多一間吃拉麵的好去處了。

豚王拉麵

2018-11-01