2012-11-30
老實講, 我成日覺得會寫食評通常得兩個原因, 一係好pleasant ge experience, 一係好唔pleasant. 平時好少寫食評ge我, 今日都要來寫下, 因為我覺得自己好似去左日本版gei “澳牛”甘, 一個字: 正!其實拉麵gei熱潮入侵香港已經有成十幾年, 由一開始gei札幌拉麵, 到近期熱到爆gei九州拉麵, 其實我自己對拉麵都算有d研究. 我自己第一次食拉麵就係幫襯呢間係尖嘴十幾年gei札幌拉麵. 仲記得, 當年第一次食拉麵, 覺得日本人真係厲害, 甘普通gei拉麵都可以整到甘好食.今日, 好耐無出尖嘴gei我, 一條友來到幫襯. 叫左碗雜錦拉麵同餃子. 呢兩樣野都係每次來必食, 唔知點解, 食極都唔厭. 雜錦拉麵有蟹肉捧, 叉燒, 豬軟骨, 蛋, 樣樣都唔多, 不過勝在咩都有, 感覺豐盛d. 呢度gei麵鼓十幾年如一日, 其實我自己中意呢度其中一個原因係湯底無甘油, 雖然正宗gei北海道拉麵係好油 (天氣凍), 但我真係接受唔到食甘油, 所以呢度可以話岩岩好. 餃子, 呢度gei餃子我自己食過甘多日本舖頭, 覺得佢地做得好出色. 個皮好薄, d餡好新鮮, 肉同
餃子, 呢度gei餃子我自己食過甘多日本舖頭, 覺得佢地做得好出色. 個皮好薄, d餡好新鮮, 肉同九菜gei比例好適中, 煎到可以保持到d肉汁, 就可以見到師傅gei功力.
點解話係日本版”澳牛”, 因為佢上菜速度奇快, 一坐低, order完, 唔洗5分鐘就有野食. 另一樣野就係舖頭氣氛好好, d waitress用日文落order, 好有feel. 第三樣野, 就係速度太快, 基本上唔係好意思坐甘耐, 食完就撇. 加上個環境唔算太舒適, 始終已經10幾年.