2017-05-06
同朋友剛好經過佐敦,正值午餐時間,見到呢間叫拉麵達人嘅日式拉麵小店,外觀好似日本居酒屋,掛住大大個日式紅燈籠入到去舖頭雖然唔大,但好有日本色彩,特別係右手邊嘅座位,一個個客人並排坐,真係好似去左日本拉麵檔舖咁呀,店入面仲擺放左好多日本裝飾好似不倒翁、招財貓咁,牆上仲掛左好多舊式日本文具同玩具。餐牌有多款拉麵、小食、飯類定食同飲品選擇,拉麵套餐加$28有套餐飯一碗,叫小食就送一杯無酒精飲品,加$5可以升級做特飲。我地叫左特盛叉燒達人拉麵同黑蒜達人拉麵,仲叫左小食香煎八爪魚餅,送一杯凍柚子蜜梳打。香煎八爪魚餅香煎八爪魚非常值得推介,一碟切開八份,方便同朋友share食,八爪魚餅外層煎成橙黃色,淋上秘製醬汁,睇見已經吸引,咬落好彈牙,八爪魚肉鮮甜,配埋沙律醬,味道一流!柚子蜜梳打要先搞勻再飲,柚子蜜加冰凍梳打,唔會太甜,飲落冰冰涼涼,最適合夏天飲。特盛叉燒達人拉麵特盛叉燒達人拉麵好大碗,有紫菜、竹荀、海帶絲、蔥花、芝麻等配料,湯底好香濃,麵爽彈牙,叉燒係半肥瘦,雖然厚身,但肉質軟嫩唔覺肥膩。黑蒜達人拉麵朋友嘅黑蒜達人拉麵亦都好大碗,湯底比我嘅拉麵濃味少少,好香黑蒜味,配料大致相同,但比我多一
香煎八爪魚餅
柚子蜜梳打
特盛叉燒達人拉麵
黑蒜達人拉麵
朋友嘅黑蒜達人拉麵亦都好大碗,湯底比我嘅拉麵濃味少少,好香黑蒜味,配料大致相同,但比我多一隻糖心蛋,半熟嘅橙黃色蛋黃流出,賣相非常誘人,朋友分左半隻俾我試,糖心蛋蛋黃味濃郁又香,一咬落去,超級美味!