去旺角食飯,想食日本野,但又唔想食放題,要搵個坐得舒舒服服嘅地方,都唔容易。朋友話喺砵蘭街有一間鬧市中隱居嘅日本料理,好有日本風情,決定一齊去試吓喺砵蘭街同豉油街交界,有個好大嘅紅色招牌,寫住村上,就係今日我哋要搵嘅目的地環境好有特色,好有日本鄉土風情嘅風格,恍似置身日本嘅小村莊叫咗幾個前菜,估唔到個個都有特色炸三文魚皮$38魚皮起得很薄,每片都炸得很香脆,又薄又脆嘅口感,配合魚皮嘅餘溫,份外嘢味好食炸河蝦$48可以連蝦殼食嘅蝦仔,炸得好乾身,一啲都無油淋淋嘅感覺,香氣滿溢日式汁煮涼拌茄子$58茄子件件都很厚身,本身味道偏淡嘅茄子,卻特別加上特製嘅醬汁,再配合食入口大啖大啖嘅木魚,平凡中顯得不平凡磯煮南非鮑魚$198用咗昆布同埋醬汁慢火炆成,所以能夠令到鮑魚肉質保持嫩滑彈牙,濃郁嘅醬汁,深透晒落鮑魚裏面,很入味香蔥拖羅反卷$68拖羅有一種入口即溶嘅感覺,食落口回甘味十足,配上一小撮嘅香蔥,更能帶出拖羅嘅鮮味睇到拖羅都覺得夠新鮮日本蠔 $136 兩隻日本真蠔,Size好巨型,咬落口感乾脆而且肥大肉厚,食落口非常鮮甜,再配上特製醬汁,更能提鮮汁燒牛柳$28牛柳可以算是牛肉裏面最淋的部位,先

環境好有特色,好有日本鄉土風情嘅風格,恍似置身日本嘅小村莊
叫咗幾個前菜,估唔到個個都有特色

炸三文魚皮$38

炸河蝦$48

日式汁煮涼拌茄子$58

磯煮南非鮑魚$198

香蔥拖羅反卷$68

睇到拖羅都覺得夠新鮮

日本蠔 $136 兩隻

汁燒牛柳$28

牛柳可以算是牛肉裏面最淋的部位,先燒乾肉的外層,鎖死肉汁,再在外層上面塗上特製醬汁,汁多味濃

豬腩肉串,大蔥雞串 各$28

豬腩肉燒完之後肉質亦能保持結實,豬肉同脂肪嘅比例啱啱好,食落有肉味亦有肉汁

多春魚$28

多春魚其實好難煮得好,呢度嘅技巧算係好好。整條多春魚外層燒到好乾身,但裏便嘅魚肉同埋魚春卻能保持住水份,食得好滋味

清炒沖繩苦瓜$68

苦瓜係沖繩直送,之前去過當地食一次,知道係味道鮮甜嘅苦瓜,返到嚟香港,唔係咁多地方有得食。未試過嘅朋友,值得一試

日式炸豆腐$38

炸完都非常滑嘅一個炸豆腐,豆腐雖然平凡,但廚藝值得一讚,火候準成,外脆內滑

自家製魚湯烏冬$98

相信係用鮮魚煮成嘅魚湯,擁有着一種獨特嘅魚香同鮮甜,每條烏冬都很掛湯,就像海綿一樣吸收晒湯底嘅精華

總括來講,呢間居酒屋,擁有日式情懷,服務態度良好,食物無論款式同質素都好滿意
Type of Meal
Dinner