2023-05-01
2061 views
見到身邊好多朋友都去日本旅行,我就繼續留係香港努力工作,當然要好好獎勵自己啦,今日趁住五一懲罰祭要懲罰下啲特色小店,Top 3係呢間位於灣仔集成中心既「哋嘢事無所」,靚靚店長積極推出創新既產品,今日要介紹既係呢款香港版既日本人氣甜品法國千層酥「哋嘢風情畫」(又稱酥皮調色板🎨),暫時有五個口味:1️⃣士多啤梨千層酥2️⃣抹茶吉士配麻糬千層酥3️⃣朱古力醬香蕉千層酥4️⃣哈蜜瓜配風乾火腿千層酥5️⃣青提子配酒釀提子乾千層酥今次我就試左鹹既Parma ham同甜既士多啤梨味,所有法式千層酥都係即叫即整,記得趁新鮮食呀😌🌟士多啤梨千層酥 ($68/全份; $39/半份)呢款士多啤梨千層酥賣相好吸引,酥皮焗過之後再用火槍燒過表面,口感酥脆,入面鋪滿左士多啤梨,配上原味吉士醬同士多啤梨醬,酸酸甜甜夠開胃😍😍😍🌟哈蜜瓜配風乾火腿千層酥 ($68/全份; $39/半份)日版同港版既法式千層酥多數都係配上時令水果,店主就推出呢款鹹味千層酥,超巨型好似蛋糕咁,入面勁足料,脆卜卜既酥皮先加上原味吉士醬,再鋪上哈蜜瓜、風乾火腿、忌廉芝士同火箭菜等配,吉士醬甜度適中唔會好漏,哈蜜瓜香甜多汁,同parma ham呢個組合無得輸啦,私
1️⃣士多啤梨千層酥
2️⃣抹茶吉士配麻糬千層酥
3️⃣朱古力醬香蕉千層酥
4️⃣哈蜜瓜配風乾火腿千層酥
5️⃣青提子配酒釀提子乾千層酥
🌟士多啤梨千層酥 ($68/全份; $39/半份)
🌟哈蜜瓜配風乾火腿千層酥 ($68/全份; $39/半份)
日版同港版既法式千層酥多數都係配上時令水果,店主就推出呢款鹹味千層酥,超巨型好似蛋糕咁,入面勁足料,脆卜卜既酥皮先加上原味吉士醬,再鋪上哈蜜瓜、風乾火腿、忌廉芝士同火箭菜等配,吉士醬甜度適中唔會好漏,哈蜜瓜香甜多汁,同parma ham呢個組合無得輸啦,私心推介呢款鹹味千層酥💯