2022-05-26
呢間位於鰂魚涌嘅新派奢華摩登日本菜——🌟Honjokko🌟好特別,混合左西式同日式嘅配搭,成個TASTING MENU 都好有驚喜🤩每道菜式整得好精緻,而且味道層次豐富,除咗日式菜嘅刺身壽司之外,仲有混合日本材料嘅Fine Dinning菜式😋一入到座位仲會有一大碟日本毛豆俾你食住等上菜👍🏻而且座位寬敞舒適,裝修好有格調,配上天花上和風紙傘燈飾☂️有種置身於高級嘅日式餐廳,燈光昏暗,格外華麗有氣氛✨._.✨ 𝗧𝗔𝗦𝗧𝗜𝗡𝗚 𝗠𝗘𝗡𝗨 $𝟳𝟴𝟬 ✨·芝麻汁薄脆 |𝘚𝘱𝘪𝘯𝘢𝘤𝘩 - 𝘊𝘩𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘴𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘮𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘴𝘦𝘦𝘥呢個一上碟已經好好奇係咩嚟,原來係菠菜🥬黎嘅💕配埋下面嘅結身嘅日式芝麻醬汁,味道好夾,而且上面仲有啲脆脆粒,多重口感,味道豐富👍🏻·三文魚牛油果波波 |𝘈v𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘱𝘶𝘧𝘧 - 𝘛𝘢𝘱𝘪𝘰𝘤𝘢 𝘱𝘶𝘧𝘧, 𝘢v𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰, 𝘺𝘶𝘻𝘶 𝘬𝘰𝘴𝘩𝘰, 𝘴𝘶𝘴𝘩𝘪 𝘳𝘪𝘤𝘦呢個造型好吸引,香脆嘅波波,再配埋滿滿嘅牛油果醬🥑然後裏面喺日本珍珠米,口感好特別,令人意想不到😋但味道係好好食👍🏻·昆布漬鯛魚配黑松露醬油 |𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪-
._.
✨ 𝗧𝗔𝗦𝗧𝗜𝗡𝗚 𝗠𝗘𝗡𝗨 $𝟳𝟴𝟬 ✨
昆布漬鯛魚配黑松露醬油 |𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪- 𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘺𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸𝘵𝘢𝘪𝘭, 𝘺𝘶𝘻𝘶-𝘴𝘰𝘺, 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘱𝘭𝘶𝘮
呢個味道係好吸引,令我一食再食🫢鯛魚薄身,再配埋微酸又有柚子香味嘅醬汁,係一個好開胃嘅前菜👍🏻
和牛半敲燒|𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶- 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘵𝘢𝘵𝘢𝘬𝘪, 𝘴𝘩𝘪𝘴𝘩𝘪𝘵𝘰 𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳, 𝘵𝘰𝘴𝘢𝘻𝘶, 𝘤𝘩𝘰𝘳𝘪𝘻𝘰 𝘰𝘪𝘭,𝘵𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘳𝘪𝘤𝘦
呢個薄切嘅生和牛見到已經令人興奮💕再配埋𝘤𝘩𝘰𝘳𝘪𝘻𝘰 𝘰𝘪𝘭、日本甜青椒🫑,同脆脆粒,好驚喜冇青椒嘅濃味,反而醬汁令到成碟和牛冇油膩嘅感覺,口感一流👍🏻
|𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 |
帶子、吞拿魚、鯛魚 |3 𝘬𝘪𝘯𝘥𝘴 𝘱𝘳𝘦𝘮𝘪𝘶𝘮 selection
刺身食得出材料好新鮮,雖然份量唔多,但每一片都有種幸福嘅感覺😋冇令人失望👍🏻
|𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢|
三文魚、油甘魚、鯛魚 |3 𝘵𝘰𝘬𝘶𝘴𝘦𝘯 𝘯𝘪𝘨𝘪𝘳𝘪
壽司上面嘅刺身食材亦都好新鮮,壽司飯份量比較少,適合繼續食下一道菜式👍🏻
|𝐇𝐨𝐭 𝐝𝐢𝐬𝐡𝐞𝐬|
澳洲鱸魚 |𝘉𝘢𝘳𝘳𝘢𝘮𝘶𝘯𝘥𝘪 - 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘦𝘢, 𝘱𝘦𝘢 𝘴𝘩𝘰𝘰𝘵𝘴, 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 & 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘸𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪
烤過嘅鱸魚已經好香,肉質鮮嫩可口,而且魚肉接近冇骨👍🏻配埋相對冇咁濃味嘅醬汁食,唔會搶咗鱸魚嘅鮮味💚
烤羊架|𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘤𝘩𝘰𝘱𝘴 - 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥, 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘦𝘨𝘨𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵, 𝘣𝘢𝘳𝘭𝘦𝘺 𝘮𝘪𝘴𝘰, v𝘪𝘯𝘦𝘨𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘬𝘺𝘶𝘳𝘪
羊架肉質淋身,燒到好香,少少羊膻味,但可以接受,呢個配埋好濃味嘅醬汁,反而好夾👍🏻
|𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬|
芝麻焦糖雪糕抹茶紅豆🫘
最後嘅甜品好有驚喜,面頭嘅芝麻脆脆已經好香口,再配埋帶有少許鹹味嘅岩鹽雪糕,再食到底層就有甜甜嘅紅豆+冰凍淡味嘅抹茶冰,成個味道好豐富,的確超級好味🤩令我讚口不絕💕
._.
📍Honjokko
📍鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth