返工返得咁辛苦,就算要儲錢,返工日都要搵日出去同同事食吓飯,輕鬆吓。 這間五穀豐收在我舊公司附近,以前已經覺得佢套餐抵食又健康。 恰巧現在公司也在能走去吃這間餐廳的範圍內,也介紹了其他同事去食,同事們都讚不絕口。(想想也開了近十年)五穀豐收是一間平民又不算起眼的食店,位處佐敦百加士街近九龍公園那邊。 其實佐敦這邊有很多食店,中西日韓泰樣樣有齊。而五穀豐收能讓我和同事們都想encore的原因,就是平、靚、正,仲要健康,對於打工仔又豈能不愛呢?回到正題,店內沒什麼裝修,不過都乾淨整潔。 除了飯餐,也有麵餐,不過我每次也是吃飯餐,所以不知麵是怎樣。 飯餐方面,一個餐點一個餸,然後必然會附上蒸豆腐。另外飯有普通白飯,菜飯或五穀飯可以揀,而我每次也會揀菜飯。午飯時間仲會送冷/熱豆漿。雖然這間小店沒有湯水,但已非常滿足。今次餸揀咗野味雞及青檸豬排。野味雞是切雞類咁,上面有少少花生,辣辣地,又真係幾野味。唔知係我好彩定只點,仲比咗雞脾我添。青檸豬排就是煎豬排,附上一小件青檸給你自己加。 肉整得好淋,煎得啱啱好,唔會死實實咁,食咗去仲有肉汁,好味!豆腐是清蒸,加一點豉油,滑到好似豆腐花咁,當覺得肉有點
今次餸揀咗野味雞及青檸豬排。

豆腐是清蒸,加一點豉油,滑到好似豆腐花咁,當覺得肉有點膩時,食返個豆腐中和返都唔錯。

菜飯好大碗,菜感覺都有輕輕調過味,菜切到啱口型唔會太大塊變咗餸

女仔食哂成個餐已經飽到上喉嚨,所以無叫甜品
2018-12-07
$42 (Lunch)