2018-11-13 25 views
收工後和朋友食打邊爐,我們早左十五分鐘到門口已經好多人,上菜速度都算幾快。D海鮮全部都好新鮮 好好食,D邊爐配料都好好食,本來以為份量好少唔夠飽,點知慢慢食,食食下都好飽另外餐廳提供海鮮烹調時間、粥底鍋食法作為參考,建議先食海鮮,加南瓜粒、芋頭粒,再食自選配料,最後加入粥底,令粥吸收海鮮、配料嘅精華,更加入味。食到最後職員幫我地準備最後一個環節就係食粥,職員就拎左一兜粥,芫茜/菜甫粒/大頭菜粒/豬油渣粒佢會將早前放左落煲度既南瓜粒/芋頭粒壓溶,之後就慢慢加粥慢慢煮,3-4分鐘後就完成,就係集合灑頭先打邊爐既精華,變左海鮮粥!龍蝦非常新鮮生猛,我們放牠入鍋內滾時牠還會動來動去,吃的時候肉質非常彈牙,新鮮美味。老闆介紹得不錯,如果下次再有機會會食多一次!多寶魚,食起黎夠嫩滑又唔容易散開啦,值得一讚,不過滾嘅時候都要多加留意,味道新鮮美味,本人都係第一次食這種魚,一試愛上了!每人兩隻海蝦,十分生猛,不停扎扎跳,落鍋都要小心,新鮮蝦點會唔好食,爽口,如果份量多啲更好,哈哈今晚食的鮑魚係新鮮到會郁的,而且非常新鮮,而且好大隻,淥5-6分鐘食得,要留意時間,否則會韌。蜆肉非常多,肉質鮮甜,新鮮好味

蜆肉非常多,肉質鮮甜,新鮮好味,份量也十分多!

貴妃蚌
新鮮美味,清潔得十分乾淨,沒有半粒沙👍🏼,隻隻都手掌咁大隻,不錯不錯!

手切安格斯肥牛,質素唔差,唔會太肥或過瘦。但分量可以多少許!