2018-07-01 132 views
今次重遊舊地,同朋友仔到位於尖沙咀的串燒店食晚餐。地點非常易揾,只要L5出口行2分鐘到就到達呢幢大廈。餐廳簡約的裝潢,加上酒瓶擺設,感覺時尚又有feel。係等朋友的途中,我們先叫一份我念念不忘的黃金魚皮!餐廳新鮮將魚皮及咸蛋黃炒均,令每塊鬆脆的魚皮都占有咸蛋的咸香香,鍾意食咸蛋乜乜的一定不能錯過!食燒烤或者串燒一定唔可以錯過燒粟米!燒香的粟米零舍吸引,微焦的外面,加上咬落每一粒的粟米粒,將每口佈滿Juicy的粟米汁。翠肉瓜食飯就食得多,串住黎燒真係第一次。平時炒餸一般都係切薄片炒到軟身,今次餐廳用竹簽串起的翠肉瓜就切得比較厚身,而且瓜身吸滿掃上燒汁,令呢串翠肉瓜不再係菜式上的配角。餐廳真係有好多少見的燒蔬菜,當中呢份餐廳推介的燒蘆筍更係人氣之選。採用比較幼嫩的BB蘆筍,令到食的時候唔會食到過粗的纖維。蒜蓉燒茄子都係我的Encore清單之一!以原條茄子切開,釀入大量的蒜蓉及葱,燒得香軟的茄子肉加上香濃的蒜蓉,真係會食到停唔到口。餐廳都有提供不同的焗菇,今次我們就點左其中兩款。用錫紙包住個個係蒜蓉牛油烤焗雜菇,菇包內的金菇及蘑菇等吸曬蒜蓉牛油的精華。不過岩岩食完含有海量蒜蓉的焗茄子後,呢份

黃金炸魚皮

醬燒牛油新鮮粟米

汁燒惹味翠肉瓜

汁燒BB蘆筍

蒜蓉燒原條茄子

餐廳都有提供不同的焗菇,今次我們就點左其中兩款。用錫紙包住個個係蒜蓉牛油烤焗雜菇,菇包內的金菇及蘑菇等吸曬蒜蓉牛油的精華。不過岩岩食完含有海量蒜蓉的焗茄子後,呢份菇的蒜香味就比下去了。
蒜蓉牛油烤焗雜菇

芝士煙肉焗大菌的菇唔算係特別大粒,不過勝左芝士都幾厚幾香,加埋係太肥的煙肉,Not bad。
芝士煙肉焗大菌

近呢幾年,香港愈來愈興食秋葵,話說對健康好好。不過唔係咁多人鍾意入面滑潺潺的野。我食就食過秋葵,不過就未試過用燒的方式去烹調,所以我們幾個叫左一份share。滑潺潺感仍在,不過外面燒香左少少。如果你鍾意食秋葵的可以一試。
汁燒秋葵

海鮮方面,我們叫左一份燒蠔拼盤,共有6種款式的燒蠔各有特色,而且每隻都肥美飽滿,係愛蠔人士之首選!
肚餓了燒蠔拼盤

身為芝士迷的我,又點可以唔叫我親愛的芝士丸呢!唔知大家有無同感,燒香的芝士丸比火鍋的更加好食。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
黃金炸魚皮
醬燒牛油新鮮粟米